MI PITAMO ZA VAS: Kako do besplatne pravne pomoći?

11:45

30.07.2024

Podeli vest:

Foto: Pančevac / M. Šupica
Zahtevi se podnose u Gradskoj upravi

„Trenutno nemam posao, a moram da razrešim problem s komšijom preko suda. Da li imam pravo na besplatnu pravnu pomoć?”, pitanje je naše sugrađanke Desanke J.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći propisuje koji građani i za koje pravne poslove mogu računati na besplatnu pravnu pomoć. To pravo, pored državljana Srbije, mogu ostvariti i oni koji nemaju državljanstvo i stranci koji su stalno nastanjeni u Srbiji.

A da biste mogli da se i kod naše, pančevačke lokalne samouprave prijavite za takvu pomoć, potrebno je da budete korisnica socijalne pomoći ili dečjeg dodatka ili da budete član njihovih porodica ili zajedničkog domaćinstva. Ali i ako biste zbog plaćanja pravne pomoći u konkretnoj pravnoj stvari postali korisnica socijalne pomoći ili dečjeg dodatka. Besplatna pravna pomoć se može pružiti i deci kada se o njihovim pravima odlučuje pred sudom, zatim i onim građanima prema kojima se izvršavaju mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja, prema kojima se vodi postupak lišenja ili vraćanja poslovne sposobnosti, kojima je potrebna pravna zaštita zbog nasilja u porodici ili zbog trgovine ljudima, zatim i licima koja traže azil u Srbiji, izbeglicama, osobama sa invaliditetom, deci i odraslima koji su smešteni u sistemu socijalne zaštite, mladima kojima je prestala usluga socijalnog smeštaja do 26. godine života, kao i građanima kojima se utvrđuje vreme i mesto rođenja i prema kojima se vrši prinudno iseljenje.

Ali čak i da spadate u neku od pobrojanih kategorija, besplatna pravna pomoć ne može da se pruži za privredne sporove, registraciju pravnih lica, postupak za naknadu štete za povredu časti i ugleda, u postupcima pred prekršajnim sudom, ako za prekršaj nije predviđena kazna zatvora, kao i ako bi vrednost spora bila u nesrazmeri s troškovima, ako postupak nema izgleda na uspeh.

Služba besplatne pravne zaštite u Pančevu ima sedište u Zmaj Jovinoj ulici 5 (lokal br. 5, tel. 332-586, radno vreme od 9 do 13 časova), a počela je da radi 2005. godine. Grad Pančevo i Advokatska komora Vojvodine su 2019. godine zaključili Ugovor o organizovanju Zajedničke službe besplatne pravne pomoći, u okviru koje se pružaju besplatni pravni saveti i sastavljaju podnesci (zahtevi, predlozi, molbe, pritužbe ili prigovori), izuzimajući inicijalne akte kojima se pokreće sudski postupak i podneske koji se podnose tokom već pokrenutog sudskog postupka. Zahtev za odobravanje besplatne pravne pomoći podnosi se u Gradskoj upravi. A 2023. godine je doneto 86 rešenja o usvajanju zahteva.

(Pančevac)

MI PITAMO ZA VAS: Kada se prijaviti za subvencionisanje komunalnih troškova?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.