Roditelji, na jesen poskupljenje đačkih ekskurzija

19:00

31.07.2024

Podeli vest:

Pixabay

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić ocenio je danas da se na jesen očekuje poskupljenje đačkih putovanja za oko 10 odsto i naveo da je iz tih razloga u pojedinim srednjim stručnim školama došlo do otkazivanja ili do prestanka organizovanja ekskurzija, a posebno u trogodišnjim profilima.

Antić je za Tanjug rekao da ekskurzija mora da bude edukativnog karaktera u zavisnosti od toga da je u pitanju gimnazija ili srednja stručna škola, kao i da plan i program treba da prate smer i profil za koji se đaci obrazuju.

„Jedan od načina za smanjenje troškova đačkih ekskurzija jeste da država preuzme na sebe troškove dnevnica i ostalih troškova koji padaju na teret roditelja, a pre svega mislim na dnevnice razrednih starešina, kao i one koje se izdvajaju za vođe puta, doktora i tako redom“, objasnio je Antić.

Prema njegovim rečima, svaka ekskurzija može da se plaća na rate, a  pored toga, kako je rekao, roditelji dižu kredite, jer troškovi aranžmana ne pokrivaju sve troškove putovanja.

Dodao je da, pored ovih troškova, potrebno je pripremiti dete za putovanje i kupiti sve što je neophodno, što je, kako je istakao, još jedan veliki izdatak za kućni budžet.

„Neprimereno je da Savet roditelja zajedno sa direktorima, u pojedinim školama, izglasaju ekskurziju i usvoje troškove, a da sa tim ne upoznaju sve roditelje“, naglasio je Antić.

On je istakao da je potrebno da specifikcija troškova bude transparentna, kao i da se prikažu svi troškovi dnevnica i ostalih naknada.

„To treba da bude transparentno kao i što se prikazuju plan i program puta, šta je sve uključeno u aranžman, kao i dodatni troškovi, na primer, posete muzejima koje nisu uključene u aranžman“, napomenuo je on.

Antić je rekao i da u cenu đačke ekskurzije, pored redovne cene aranžmana, ulazi i naknada razrednim starešinama po učeniku, naknada za vođu puta, lekara, turističkog vodiča, kao i troškovi smeštaja vozača.

Prema njegovim rečima, najveću razliku u ceni aranžmana u zavisnosti od škole do škole predstavlja naknada koju dobijaju razredne starešine, a koju donosi Savet roditelja, kao i naknada za vođu puta i dodao da na sve to treba dodati i porez, kao i subvencionisana mesta.

„Odlazak u Grčku, na bazi pet polupansiona košta čak 62.900 dinara, obilazak severa Italije u trajanju od šest dana može da košta i  84.900 dinara, cena za četvorodnevni boravak u BiH je 36.500, a za dva dana u Nišu treba izdvojiti 22.900 dinara“, kazao je on.

Antić je zaključio da ekskurzije treba da budu edukativnog karaktera, kao i da pomognu u poboljšanju društvenih sposobnosti učenika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.