9 SAVETA: Kako dobro spavati uprkos letnjoj vrućini

14:26

11.08.2024

Podeli vest:

Pixabay
Ako se okrećete u krevetu, bolje ustanite.

Telesna temperatura pada za oko jedan stepen uveče, a to neće biti moguće ako je spavaća soba suviše zagrejana, pa ćete se znojiti da biste uspeli da se ohladite. A vlažna posteljine nije saveznik dobrog spavanja. Šta da činite?

  1. Prva mera je provetravanje i puštanje svežeg vazduha u sobu i ujutru i uveče.
  2. Posle jutarnjeg provetravanja prostoriju treba zamračiti roletnama, ili bar debelim zavesama. I za spavaću sobu uvek birajte najhladniju prostoriju u stanu ili kući.
  3. Istuširajte se ili okupajte pre spavanja. Ali iako biste da dnevni znoj i prašinu sperete hladnim tušem, to nije dobro. Hladnoća uzrokuje da se krvni sudovi u koži skupljaju, što telu otežava da oslobodi toplotu, pa kasnije mora da se znoji u krevetu. A topli tuš će proširiti krvne sudove i na kraju će vas osvežiti. Ipak, pre spavanja se preporučuje mlak tuš, jer se tako i pore otvaraju, pa iz tela može da izađe i akumulirana dnevna toplota. Najbolje je da se nakon toga ne osušite, već samo da obrišete deo vlage jer će hladnoća koja isparava biti prijatna.
  4. Pripremite i krevet protiv toplote. Dobro je da noćna odeća bude što komotnija i prozračnija, najbolje od laganog pamuka. Za tople noći se preporučuje i posteljina od lana ili prirodne svile. Iz higijenskih razloga nije baš dobro u krevetu biti bez odeće, jer telo tokom noći luči i do pola litra tečnosti. Probajte i jedan trik: stavite prekrivač i čaršave u frižider dok ne odete u krevet.
  5. Najmanje tri sata pre odlaska na spavanje ne bi trebalo da jedete ništa što je teško – odnosno hranu koja je previše masna i s previše ugljenih hidrata. Mleko je pogodno kao lagani večernji obrok jer nadoknađuje minerale izgubljene tokom dana. A valjaće i dodatak u vidu zgnječenih banana jer triptofan povećava nivo serotonina u telu i na taj način ima efekat oslobađanja od napetosti. Bademi i cimet podstiču proizvodnju hormona spavanja melatonina.
  6. Iako je tečnost važna na visokim temperaturama, ne konzumirajte velike količine posle 19 sati. Pojačani nagon za mokrenjem izaziva česta buđenja tokom noći. U toplim danima obezbedite adekvatan unos tečnosti tokom celog dana. Uzgred: iako vas alkohol u početku tera da zaspite, imaćete nemirne snove i probudićete se često mnogo ranije.
  7. Ako se posle 20 do 30 minuta i dalje okrećete u krevetu, bolje je da ustanete i radite nešto drugo što nije naporno, kao na primer da slušate opuštajuću muziku. Vratite se u krevet samo kada ponovo osetite umor.
  8. Tablete za spavanje treba uzimati samo u izuzetnim situacijama i samo privremeno. S njima ćete poremetiti normalne faze sna, a telo će se brzo na njih navići, pa više i nećete moći da zaspite bez tableta.
  9. Bez rizika možete da uzmete biljni čaj koji će vas smiriti ili pomoći vam da zaspite, na primer s melisom, valerijanom, hmeljom ili lavandom. Druga opcija su kapi od valerijane ili mešavina ekstrakta valerijane i hmelja.

(Pančevac)

12 saveta za SAVRŠENE NAOČARE ZA SUNCE

Šta učiniti protiv hladnih ruku leti?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.