KOVIN: Mađarska kulturna društva oduševila publiku na ,,Kovinskom Kulturnom letu“

12:53

14.08.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

U okviru manifestacije „Kovinsko kulturno leto“ u Kovinu održano je veče posvećeno kulturi mađarske nacionalne manjine. Za bogat i raznovrstan program pobrinula su se Kulturno-umetnička društva „Petefi Šandor“, „Salmasal“ i „Keve“.

„Kovinsko kulturno leto“ svakako je dobar povod da se lokalnoj publici predstavi bogatstvo i lepota tradicije mnogih naroda koji naseljavaju ovaj prostor. Kao i prethodnih godina, izuzetne nastupe pripremila su mađarska kulturno-umetnička društva opštine Kovin: „Petefi Šandor“ i „Salmasal“ iz Skorenovca i „Keve“ iz Kovina, ističe Margit Đilves Jo, članica društva „Petefi Šandor“.

Priređen je zaista bogat i raznovrstan program. Kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor“ je sa svojim horom izvelo niz mađarskih pesama. U nastupu su učestvovali i citraši, recitatori… Jedan član društva predstavio se besedništvom i pričama iz starog zavičaja. Kovinsko kulturno-umetničko društvo „Keve“ takođe je, uz svoj hor, predstavilo mađarsku tradiciju i sve ono na čemu se radi u toku cele godine.

Tradicionalno veče mađarske kulturne baštine odlična je prilika da se vredna mađarska društva pohvale rezultatima koje su postigli u proteklom periodu, kaže naša sagovornica.

To je zaista za pohvalu. Izuzetni uspeh postiglo je u Mađarskoj dvoje recitatora iz društva „Petefi Šandor“. U pitanju je takmičenje međunarodnog karaktera, a kao nagradu su dobili petodnevnu ekskurziju i posetili divnu Budimpeštu. Sekcija za prepričavanje narodnih bajki postigla je lep uspeh na takmičenju u

Senti. Četvoro učesnika donelo je odatle osam nagrada. Članovi pevačkog hora iz Skorenovca pripremili su iznenađenje. Prošle godine bio je to ples penzionera, a ove godine bukovinske sekelj-igre.

Manifestacija „Kovinsko kulturno leto“ obuhvata brojne sadržaje prilagođene interesovanjima, a veliki značaj pridaje se promovisanju rada lokalnih udruženja. Zato će na letnjoj bini ispred Kulturnog centra u ovom mestu u narednim danima imati priliku da se pokažu i kulturno-umetnička društva „Banatski vez“, „Mladost“, „Gaj“ i „Paja Marganović“.

(Pančevac/RTV Pančevo)

KOVIN: Dečja baletska predstava „Kuća igračaka“ oduševila najmlađe

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.