DRAMATIČNE SLIKE SA PEŠTERA: Životinje nam umiru na livadi, žedni smo i mi i naša stoka

11:55

15.08.2024

Podeli vest:

RINA

Sjenica – Dramatične slike stižu sa Pešterske visorvani. Usled duge suše i jako loših hidroloških uslova presušila su izvorišta sa kojih se napajala stoka, vode nema ni u kućama pa su već dugo žedni i ljudi i životinje. Svi su na granici izdržljivosti, a u pojedinim domaćinstvima izdahnulo je nekoliko grla stoke, a na stotine je u opasnosti da takođe ugine od žeđi.

– Nikad gore nije bilo. Ovo leto je za nas pakleno, temperature su najviše zabeležene u istoriji Peštera. Mi duže od dva meseca nemamo vode, ni za stoku, ni za kuću. Cisternu čekamo i po 15 dana da dođe u naše selo. Užas i katastrofa. Molimo se Bogu za malo kiše, ne bi li nas spasilo. Plašimo se i za sebe, ali i za životinje jer od stočarstva živimo, kaže za RINU meštanin Miloje Smolović.

vrućine u SjeniciRINA

Zbog katastrofalne situacije, na teritiriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija. Ova lokalna samouprava ima na raspolaganju samo jednu cisternu koja tokom dana može da obiđe samo dva do tri, a ugroženo je preko dvadeset sela. U pomoć je priteklа vojska, ali to nažalost nije dovoljno.

– Zaista alarmantno stanje. Normalno vodosnabdevanje imamo samo u gradskom području, sva sela su ugrožena. Mi kao lokalna samouprava iscrpeli smo budžet jer smo često na meti elementarnih nepogoda. Bili smo prinuđeni da uvedemo vanrednu situaciju. Najviše smo u potrebi za gorivom. Nadamo se pomoći nadležnih kako bi spasili ljude i stoku, kaže Admir Elezović zamenik predsednika opštine Sjenica.

(Pančevac/RINA)

Poplavljene ulice, haos i po selima: Jako olujno nevreme pogodilo Prijepolje, krupan grad tukao duže od 20 minuta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.