5. DECEMBAR ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA: Pančevački zatvor traži pet novih čuvara
Nakon nekoliko sati kuvanja u debeloj hladovini i još toliko većanja žirija, pobedio je posle više godina domaći takmičar – Živa Jovanović
Nakon nekoliko sati kuvanja u debeloj hladovini i još toliko većanja žirija, pobedio je posle više godina domaći takmičar – Živa Jovanović
Trinaesta manifestacija „Gajački kotlić“ održana je u subotu, 17. avgusta, a ovo nadmetanje u pripremanju riblje čorbe okupilo je rekordnih 215 prijavljenih takmičara.
Nakon nekoliko sati kuvanja u debeloj hladovini i još toliko sati većanja žirija, pobedio je posle više godina jedan domaći takmičar – Živa Jovanović.
Drugi je bio Milorad Todorović iz Šalinaca, a treća jedna dama – Slobodanka Postolović. Četvrto i peto mesto zauzeli su kulinari iz Gaja – Steva Kiferov i Jugoslav Stošić.
Prema rečima organizatora, pored brojnih kuvara iz okoline, mnogo njih je došlo izvan južnog Banata. Dobar deo učesnika ove manifestacije dolazi iz Kostolca, a bilo ih je i iz Novih Banovaca ili Sremskih Karlovaca, čak i iz Pirota.
Svi oni i brojni drugi posetioci, kojih su napunili prilično veliki park gde je održavano takmičenje, mogli su da uživaju i u brojnim pratećim sadržajima. Pored lokalne crkve, koja se nalazi tik uz prostor na kojem se krčkala čorba u stotinama kotlića, postavljena je i velika bina i na njoj je nastupalo više izvođača.
Najpre su svirali tamburaši, koji su se prethodno kretali i među kulinare zabavljajući ih muzikom na uvce. Predstavili su se i lokalni muzičari, tri kulturno-umetnička društva, kao i dve devojčice – Valentina Filipović. Ona je pobedila na prestižnom nadmetanju u Kovinu pod nazivom „Klinci pevaju hitove“, na kojem je zapažen rezultat napravila i Željana Racić. Kulminacija je bio nastup višestruko nagrađivanih trubača, koje je predvodio prekaljeni as Siniša Stanković, pored ostalog i nekadašnja „Zlatna truba Guče“.
Jedan od glavnih organizatora manifestacije je i Emil Hmelirš, koji ističe da „Gajački kotlić“ odavno nije samo puko takmičenje u pripremanju čorbe, već je to okupljanje na nivou porodice i prijatelja, kada dođu mnogi gosti s raznih strana.
– Kada je reč o samom kuvanju, prezadovoljni smo odzivom, ali i kvalitetom, jer je veoma mali broj čorbi eliminisan, pa je šestoro članova žirija moralo da proba svih 170 uzoraka, kako bi bila doneta odluka o najboljima. Svi se slažu da je kvalitet iznad prošlogišnjeg nadmetanja, kada je bilo 167 prijavljenih učesnika – navodi Hmelirš.
On ističe da o tome kakav je to događaj najbolje govori cifra od 215 prijavljenih učesnika.
– Ljude privlači i dobra lokacija, jer se kuva u hladovini, a važimo i za veoma poštenu manifestaciju, budući da kod nas nema nameštanja. Pored toga, nema kotizacija, a pritom obezbeđujemo verovatno najveći fond nagrada u poređenju sa sličnim događajima u okruženju. Da bi organizacija bila na ovakvom nivou, moralo je nas više od četrdesetoro članova udruženja „Gajački kotlić“ da zasuče rukave i dobro potegne. S druge strane, vraća nam se i to što idemo na gotovo sve manifestacije i to sa po desetak kotlića. A imamo i uspehe, pa je naš član Bojan Veselinović nedavno osvojio prvo mesto na velikom nadmetanju u Kostolcu. Moram da naglasim da imamo podršku i Opštine Kovin, Mesne zajednice i Turističke organizacije, kao i od oko 60 sponzora, a počeli smo i da komercijalizejemo manifestaciju, pa imamo i to kao izvor. Mi kao Udruženje građana „Gajački kotlić“ organizujemo i „Gulašijadu“ prve subote u oktobru – ističe Emil.
Među aktivnim učesnicima u organizaciji je i njegov sugrađanin Milenko Krstić.
– Dugo smo se mučili, nismo imali ni sponzora, ali ovo je sada veoma renomirana manifestacija. Pored dobre organizacije, u kojoj je mnogo ljudi angažovano, kao i vrednih nagrada, ljudi vole da dolaze ovamo i zbog lokacije, jer je park u centru sela prelep i velik. I naše selo Gaj je predivno mesto, na kojem ljudi mirno i skladno živi. Tako i moja porodica generacijama živi ovde, a i ja ne nameravam da napuštam ovu divotu. Nažalost, u selu je sve manje ljudi, pa je recimo sedamdesetih godina prošlog veka u proseku bilo po 80 učenika, a sada tek oko 30 – kaže Milenko.
A jedan od onih koji su, doduše kao veoma mali, napustili Gaj je njegov brat i dugogodišnji sportski radnik iz Pančeva – Nikola Krstić Krca.
– Rodio sam se u Gaju, ali već sa šest meseci moja porodica je odselila i godinama živi u Pančevu. Iako redovno dolazim u rodno mesto ovo mi je prvi put da učestvujem na ovom takmičenju. Svakako da mi je drago mi je što je Gaj postalo mesto sa najvećim brojem kuvara u okruženju, a za tako nešto najzaslužnija je ekipa koju predvodi Emil Helirš – ističe Krca.
Na takmičenju u Gaju bilo je još Pančevaca, a među njima i jedan poznati sugrađanin Petar Pera Naumović.
– Na „Gajački kotlić“ dolazim dugi niz godina, a ova je bila zaista rekordna i izvanredna i što se tiče kuvanja i što se tiče zabave. Kada je o meni reč, spremam standardnu čorbu, koja je po ukusu, boji i kvalitetu prepoznatljiva Pančevcima, a tu pre svega mislim na takmičarske ekipe, kao i na sve one koji su je probali. Sam recept je tajna, ali mogu da otkrijem da ovaj specijalitet iz kotlića pravim s više vrsta ribe, kao što su som, šaran i deverika. Naravno, bitno je da je paprika što kvalitetnija, kao i da su svi začini prirodni. Iako nisam zvanično nagrađen, pokazatelj da je čorba dobra je to što su mnogi poželi baš nju da jedu – navodi Pera.
(Pančevac/J. Filipović)
ČORBA U 200 KOTLIĆA Tradicionalna manifestacija u kuvanju riblje čorbe „Gajački kotlić” 17. avgusta