Da li štedeti u evrima ili u dinarima? Preporuka za one koji se dvoume

21:00

23.08.2024

Podeli vest:

pexels-pixabay

Isplativije je štedeti u dinarima nego u evrima, bilo na kraći ili duži rok, kažu iz NBS. Dinamičan rast dinarske štednje nastavlja se i tokom prvih sedam meseci 2024. godine.

Dobri makroekonomski pokazatelji koji se ogledaju prvenstveno u očuvanoj finansijskoj stabilnosti i relativnoj stabilnosti kursa dinara prema evru doprineli su da dinarska štednja stanovništva tokom ove godine poraste za 27,7 milijardi dinara ili 20,1 odsto.

Prema poslednjim operativnim podacima, u poslednjih godinu dana, dinarska štednja je ostvarila rast od 53,6 milijardi dinara (48 odsto) i dostigla je svoj najviši nivo od 165,6 milijardi dinara.

-Nova polugodišnja analiza isplativosti dinarske i devizne štednje urađena za period od juna 2012. do juna 2024. godine je pokazala da je dinarska štednja u poslednjih dvanaest godina, bila isplativija od devizne štednje – kako kratkoročno, tako i dugoročno, saopštila je Narodna banka Srbije.

Pored viših kamatnih stopa na dinarsku štednju nego na štednju u evrima i neoporezivanja prihoda od kamate na dinarsku štednju nasuprot oporezivanju prihoda od kamate na deviznu štednju po stopi od 15 odsto, većoj isplativosti štednje u domaćoj valuti u odnosu na deviznu štednju je doprinela dostignuta i sačuvana makroekonomska i finansijska stabilnost u proteklim godinama, a posebno u uslovima višegodišnjih kriza, kada su adekvatne i blagovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike imale ključnu ulogu.

Štednja u domaćoj valuti u poslednjih dvanaest godina je povećana preko 9 puta
Pozitivne promene ostvarene su i u strukturi dinarske štednje u vidu rasta dugoročnih depozita, koji su povećani sa 2,0 milijarde dinara u junu 2012. godine na 36,6 milijardi dinara u junu 2024. godine.

S obzirom na to da je dinarska štednja rasla brže od devizne, njeno učešće u ukupnoj štednji poraslo je sa 1,89 odsto u junu 2012. godine na 8,41 odsto u junu 2024. godine, piše „Blic Biznis“.

U prvoj polovini tekuće godine rast je najizraženiji kod štednih uloga ročnosti od šest do dvanaest meseci (19,4 milijardi dinara), koji su i najzastupljeniji u strukturi štednje (čine gotovo polovinu dinarske štednje).

Nešto umerenije povećanje beleži se kod štednje po viđenju (6,2 milijarde dinara) i štednje ročnosti preko dve godine (1,0 milijardu dinara), dok je štednja ročnosti od jedne do dve godine smanjena (4,2 milijarde dinara – deo ovog smanjenja duguje se kalendarskom efektu prestupne 2024. godine).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.