Novi aparati u iznosu od 60 miliona dinara stižu u Pančevačku bolnicu

12:58

24.08.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

U pančevačku bolnicu uskoro stižu novi aparati u iznosu od 60 miliona dinara  zahvaljući novcu koji je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Centralni monitorin za neurologiju, holteri ,ultrazvuk za Rendgen službu, novi softer za čuvanje podataka, dexa za dijagnostikovanje osteoporoze i mnogi drugi aparati pomoći će u lakšem dijagnostikovanju bolesti i kvalitetnijem lečenju .

I ove godine na konkursu koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, za Opštu bolnicu su opredeljena sredstva od 60 miliona dinara koja će omogućiti kupovinu novih aparata za pančevačku bolnicu, rekao je dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice .

– Ono što je bitno je da će na Službi neurologije koja je do rekonstrukcije bila u nehumanim uslovima ,dobiti centralni monitoring koji će značajno da olakša praćenje pacijenata. Kupićemo holter sistem jer je povećan broj kardiovaskularnih pacijenata , za rendgen novi ultrazvučni aparat sa novim sondama i perfonmarasama će omogućiti bolju dijagnozu. Biće nabavljen softver koji će imati sve snimke koje su rađene pacijentu jer oni često zagube rezultate, sve će biti na jednom mestu, moći će da se uporedi stanje pre svega je to bitno za onkološke pacijente. Stići će i deo koji će skener čuvati od iznenadnog nestanka struje, rekao je Ovuka.

Nažalost, povećava se broj pacijenta koji se suočavaju sa dijagnozom osteoporoze kada do preloma kostiju lako dolazi, a da pre toga nije bilo simptoma. Do sada su pacijenti morali da idu za Beograd kako bi se obavilo snimanje na aparatu dexa, naveo je Ovuka.

-S obzirom da imamo novog specijaliste reumatologije kupićemo novi aparat, centralnu dexu, jer imamo povećan broj pacijenta posebno žena posle menopauze sa problemom osteoporoze .Takođe, stići će aparat za novorođenčad koja se rodi carskim rezom, za reanimaciju .

Doktor Ovuka je istakao da pokrajina izdvaja preko pola miliona što je veoma značajno za kupovinu nove opreme koja omogućava da pacijenti dobuju bolju dijagnostiku, a samim tim i kvalitetnije lečenja.

(Pančevac/RTV Pančevo)

DOM ZDRAVLJA PANČEVO: Najsavremeniji mamograf počeo sa radom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.