FREEDOM ART FESTIVAL: Večeras „Petar Panˮ, nauka i rok

10:59

29.08.2024

Podeli vest:

Foto: Dom omladine
Samo oni koji sanjaju, uspevaju - budući naučnici

„Fredom Art festivalˮ nastavlja se večeras programima predviđenim za decu i tinejdžere, a i odrasli željni sanjanja večitog dečaka, entuzijazma za novim saznanjima i slobode rokenrola, imaće priliku da pronađu svoje parče „prostora slobodeˮ – što je i slogan ovogodišnjeg festivala.

Decu, ali i odrasle sanjare, večeras u 17.30 u letnjoj bašti Doma omladine (dvorište Doma omladine u Svetog Save 10) čeka najpre predstava „Petar Panˮ Putujućeg pozorišta „Meri Popinsˮ. Ovaj put glavni junak je savremeni dečak koji ponovo predvodi uzbudljivu avanturu sa Majklom i Zvončicom. I ponovo će sva deca odrasti, samo će Petar Pan ostati zauvek dete, da sve nas (i velike i male) podseća na taj prelomni trenutak odrastanja, kada smo poneseni magijom ljubavi, umeli da letimo.

U 19.00 časova, takođe u Letnjoj bašti, kreće „Dan naukeˮ na kojem će mladi kroz eksperimente i predstavljanje projekata promovisati svoja naučna dostignuća. Na jednom mestu biće okupljeni mladi istraživači iz različitih naučnih disciplina, fizike, hemije, matematike, biohemije, biologije, medicine, šaha, istorije, geografije, veterine… Očekuju vas fascinantni eksperimenti, inovativne ideje i inspirativni razgovori sa mladim naučnicima. Svojim prisustvom ćete i podržati mlade naučnike na njihovim putovanjima otkrivanja i istraživanja.

A od 19.30 publici će se na istom mestu svojim radovima predstaviti mladi karikaturisti, deca uzrasta od 8 do 14 godina, koji su uz Nikolu Dragaša, našeg poznatog pančevačkog crtača, celog leta savladavali tehniku i umetnost karikature.

Sa časa Škole karikature Nikole Dragašafoto: Dom omladine

Za omladinu je predviđen u 21 sat u dvorani „Apoloˮ koncert pančevačkih omladinskih bendova: „Apsurdˮ, „Sample textˮ i „Antikoraˮ.

„Freedom Art Festivalˮ se nastavlja u petak, 30. avgusta, u dvorani „Apoloˮ nastupom grupe „Amy’s House tribute bendˮ, grupe koja izvodi muziku jedne od najvećih džez i soul izvođača Ejmi Vajnhaus. Formirana je krajem 2015. godine a stvara potpuni zvučni i vizuelni spektakl, najbliži originalnim nastupima poznate pevačice, nesumnjivo jedinstven i nezaboravan.

U subotu, u okviru „Freedom Art Festivalaˮ se organizuje obilazak biciklima kulturnih destinacija u Pančevu. I dok je prošle godine tura bila rezervisana za istoriju i književnost, ovaj put učesnici će obići filmske lokacije.

Ovaj put tragovima filmovaFoto: Dom omladine

Ulice i trgovi u Pančevu su godinama služili kao idealna scenografija za veliki broj filmova, a neke antologijske scene najpoznatijih domaćih filmskih ostvarenja snimljene su baš u Pančevu („Skupljači perjaˮ, „Kad budem mrtav i beoˮ, „Maratonci trče počasni krugˮ, „Balkan ekspresˮ, „Ko to tamo pevaˮ). Dva osnovna razloga zašto je baš Pančevo bilo izabrano za snimanje je pre svega blizina sa Beogradom i fizička i infrastrukturna zapuštenost gradskih ulica u starom delu grada, što je potpuno odgovaralo vremenu radnje filmova (oko Drugog svetskog rata), socijalnom opisu likova (društveni marginalci, romska populacija) i karakteru filmova (svi filmovi su tragedije). Tura će obići najpoznatije filmske lokacije u Pančevu a predvodiće je Marjan Dakić iz pančevačkog Arhiva.

Kanda, Kodža i NebojšaFoto: Dom omladine

Festival će u Dvorani „Apoloˮ istog dana biti zaključen koncertom benda „Kanda, Kodža i Nebojšaˮ koji počinje u 21 sat. Nema ko ne zna za ovu grupu jedinstvene poetske vizije, jedne od koncertno najaktivnijih u postjugoslovenskom prostoru. Opus od devet albuma dobro je prihvaćen i od strane kritike i od publike. Ovaj rokenrol bend uvek vrhunski odsvira sve što poželi na nivou „starih majstoraˮ rok muzike. Ako je popularna muzika nešto u čemu tražimo osećanja, „Kanda, Kodža i Nebojšaˮ nam ih uvek daju.

Ponovićemo – ulaz je BESPLATAN za sve programe!

Tokom festivala radiće neprekidno i „Otvoreni ateljeˮ Škole crtanja koji će različitim generacijama polaznika omogućiti da razmenjuju iskustva a na raspolaganju za crtanje biće im i dva modela u vremenu od 11 do 15 i od 17 do 21 čas.

MuralFoto: Dom omladine

A na festival će i posle njegovog završetka podsećati mural koji će u dvorištu Doma omladine oslikavati poznati strit-artist Đurađ Stevanović iz Šapca. Naravno, gledanje murala koji će nastajati tokom festivala dozvoljeno je i poželjno.

(Pančevac / N. S.)

Početak kulturne sezone: Freedom festival i dve izložbe u 44 minuta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.