UOČITE PROBLEM: Zašto bare pene posle kiše

Bare penile tokom kiše i u Pančevu u subotu, 7. septembra, zbog nakupljene prljavštine tokom dugog sušnog perioda

08:46

09.09.2024

Podeli vest:

Foto: Pančevac / N. S.
„Beli potok“ u Ulici Moše Pijade

Nije napad ni s neba, ni iz zemlje, nije posledica navodnog zasipanja nekim hemijskim čudima iz aviona, iliti „kremtrejlsaˮ, nije došlo s kišom poput prašine iz Sahare, iako je pobornike zavere nemoguće u to ubediti. Ali ovo i nije tekst za njih, nego za one koje zanima od kuda su se pojavile bele penaste bare i na ulicama Pančeva u subotu, 7. septembra posle višenedeljne suše. Mada, mora se priznati, teoretičari raznih fela nisu samo naša ekskluziva.

Ipak, činjenica da se bela pena po barama pojavila posle dugotrajne suše potvrđuje tvrdnje stručnjaka da do takve pojave dolazi kada se kišnica pomeša sa uljima koja su se duže vreme akumulirala na površini tokom veoma toplog vremena. Ako bude duže padala, kiša će sprati ostatke nafte i druge prljavštine, pa se kasnije bela pena neće ni pojavljivati. A treba znati da dodatnom „sapunjanju“ doprinose i točkovi automobila i da su „bele bare“ baš klizave.

Zapenila i prljavština iz kanalizacije u Beogradskoj ulici na Kotežu 2Foto: Pančevac / N. S.

Ali, što se tiče bara po trotoarima, nema baš mnogo dobrih objašnjenja na belosvetskim sajtovima, pa će pre biti da je to, naša ekskluziva. Ipak, nema mesta panici. Jer jasno da bele penaste bare po trotoarima okružuju kanalizacione otvore, te će biti da iz naše kanalizacije isplivaju i ulja i razne druge „glupostiˮ“ koje u nju ubacujemo.

„Zapenioˮ oluk u Ulici braće JovanovićFoto. Pančevac / N. S.

Ali na red dolazi i treća neistražena pojava – pena iz oluka! Belosvetski stručnjaci tvrde da je to posledica novih krovova od šindre ili bitumena, takođe posle dužih sušnih perioda. Ipak, pre će biti da je u nas to najčešće posledica sakupljene prašine, polena i razne druge prljavštine koja na krovu, što se takođe često pominje kao objašnjenje.

Prema tome, nema razloga za brigu, osim što je i u ovom slučaju reč o napadu čoveka na prirodu. I pazite – područja sa belim penastim barama vrlo su klizava.

(Pančevac / Nevena Simendić)

UOČITE PROBLEM: Nakrivo bahaćenje nasred trotoara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.