SMANJITE RAČUN ZA STRUJU DOBIJANJEM POVLAŠČENE CENE: Evo kako da podnesete zahtev

16:00

03.10.2024

Podeli vest:

pexels

Ovo može da vam značajno olakša zimu.

Status energetski ugroženog kupca, koji građanima obezbeđuje umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje, prema poslednjim podacima ima oko 72.000 domaćinstava, najviše u Novom Pazaru, Beogradu i Vranju.

Novine u pravilniku Vlade Srbije
Od juče je na snazi pravilnik Vlade Srbije kojim su propisane nove granice u ukupnim mesečnim primanjima domaćinstava, kao jednog od uslova za sticanje ovog prava. Ti limiti su usklađeni sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci i veći su nego prethodni.

Granice prihoda za sticanje statusa
Od 1. oktobra, status energetski ugroženog kupca mogu da dobiju samci čija ukupna mesečna primanja ne prelaze 24.211 dinara. Za porodice sa dva člana limit je 38.373, a za tročlanu ne smeju da premaše 52.535 dinara. Granica prihoda za četvoročlano domaćinstvo je 66.697 dinara. Kod petočlanih familija prihodi treba da budu do 80.859 dinara, dok za šestočlano domaćinstvo taj limit iznosi 95.021 dinar. Za porodice sa više od šest članova, za svakog dodatnog člana dodaje se 14.162 dinara.

Uslovi za sticanje statusa
Uredbom o energetski ugroženom kupcu propisano je da korisnik bira da li želi da ostvari popust na struju, gas ili toplotnu energiju. Zahtevi mogu da se predaju tokom cele godine, a građani koji nisu izmirili neki deo svojih obaveza takođe mogu da se prijave ukoliko ispunjavaju druge uslove predviđene ovom uredbom. Uslediće provere materijalnog položaja, ukupnog mesečnog prihoda, broja članova domaćinstva, imovnog stanja, kao i zdravstvenog stanja članova domaćinstva.

Imovno stanje i površine stambenih jedinica
Što se tiče imovnog stanja, ukupna površina stambene jedinice za jednočlana domaćinstva ne sme da bude veća od 40, a za dvočlana od 58 kvadratnih metara. Maksimalna površina za porodice sa tri člana je do 66, a sa četiri člana do 74 kvadrata. Limit za petočlana domaćinstva je do 87, dok je za šestočlana i veća do 96 kvadratnih metara.

Podnošenje zahteva
Građani podnose zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca odeljenju za socijalna pitanja u svojoj opštini ili gradu, prema mestu prebivališta. U zahtevu se navodi adresa, površina stambene jedinice i pravni osnov korišćenja. U slučaju da podnosilac nema ugovor o snabdevanju energentima, potrebno je priložiti odgovarajuće dokaze o boravištu.

Olakšice za korisnike
Energetski ugroženi kupac u toku jedne kalendarske godine može da se opredeli za umanjenje mesečnog računa za korišćenje samo jednog energenta. Kod električne energije olakšica se primenjuje tokom čitave godine, dok se umanjenje obaveza za gas.

(Srbijadanas)

PANČEVAČKI BUDŽET STAO NA 9,3 MILIJARDE DINARA Veći prihodi nisu slučajnost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.