ČUVAJU TRADICIJU I NASLEĐE: Na „Kovačičkom oktobru“ dela 22 domaća slikara

23:38

07.10.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS

U Galeriji naivne umetonsti u Kovačici otvoren je 73. „Kovačički oktobar“ na kojem su predstavljena dela domaćih slikara. Do kraja meseca posetioci će moći da uživaju u idiličnim seoskim pejzažima i prizorima iz prošlosti.

Svoje umetničke radove koji su nastali tokom ove godine izložilo je 22. slikara. Zuzana Vereski je podsetila kako su se kuće nekad na selu krečile i njene slike izgledaju kao da su već okačene na nekom starom zidu, prenosi RTS.

Potrudila sam se da uradim kako se nekad radilo na zidovima, da se stavi valjak, jer su se žene trudile da manje prljaju, ali nije se manje prljalo, nego se manje videlo kad je rađeno valjkom“, navodi Zuzana.

Jan Glozik, naivni slikar, kaže da ova galerija radi od 1955. godine. „Znači, 70 godina postoji ova institucija i to je veliko priznanje za Kovačicu i za sve nas umetnike koji živimo i stvaramo ovde“.

„Mogu da kažem da su se slikari potrudili i da su doneli originalne radove, posebno naslikane za ovu manifestaciju. Svaki slikar jednu sliku poklanja galerijskom fondu i tako je sad povećan za 22 slike“, ističe Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti.

Iako Kovačica nema mnogo akademskih slikara Galerija naive u svom fondu ima više od 1.300 slika što predstavlja pravu riznicu. Ove godine kovačičko naivno slikarstvo je nominovano i za UNESKO-ovu listu nematerijalnih kulturnih nasleđa, što je još jedna potvrda dobrog rada:

„Dobili smo vrhunske umetnike i to našu opštinu čini veoma ponosnom, kaže Petar Višnjički, predsednik opštine Kovačica. Dodaje: „Čuvamo tradiciju i naše nasleđe i to je ono što imamo da ponudimo ne samo u Srbiji, već i čitavom svetu u kojem smo prepoznatljivi zahvaljujući naivnom slikarstvu“.

„Preplitanje raznolikih izraza i forma kao njihovi međusobni uticaji oplemenili su kulture brojnih naroda koji ovde žive, kao što je slučaj i širom Vojvodine, ali i čitave države“, naglašava Maja Gojković, predsednica Vlade pokrajine Vojvodina.

Sledeće godine obeležava se 100 godina od rođenja Zuzane Halupove-začetnice naivnog slikarstva i đaci Osnovne škole iz Kovačice pokrenuli su akciju prikupljanja potpisa da jedna ulica u njihovom mestu i u Beogradu dobije njeno ime.

(RTS)

OMOLJICA: KUD “Žisel” i prijatelji igrali za malog Vukana

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.