STANKOVIĆ: Zahvaljujući suncokretovoj paši pčelarima ostalo nešto meda ove godine

11:00

20.10.2024

Podeli vest:

Foto: Goran Stanković

Kao i poljoprivrednici iz maltene svih drugih grana, i pčelari bi, po svemu viđenom, najradije da što pre zaborave minulu sezonu, što je, nažalost, sve češće slučaj u poslednje vreme.

Prema mišljenju mnogih, na to su ponajviše uticale vremenske, odnosno klimatske prilike, kao i stanje na tržištu, pre svega kada je reč o otkupnim cenama.

Tako misli i predsednik starčevačkog društva pčelara Goran Stanković, koji podseća da je zima bila blaga, bez snega, pa su pčele rano počele s leglom.

– Došao je mart, kada je zahladilo, pa je leglo stalo na nekoliko dana. Početkom aprila temperature su bile preko 30 stepeni, a pčele nisu bile spremne za veliki unos. Međutim, cvetanje uljane repice je trajalo samo sedam dana. Temperature su bile visoke i dalje, pa je 14. aprila počeo da cveta bagrem u Starčevu, a dva dana kasnije i u Deliblatskoj peščari. Nažalost, 18. aprila kreće zahlađenje i traje do 1. maja, što je dovelo do skromnog unosa. Ispostavilo se da je bagrem cvetao samo nekoliko dana tokom celog maja i polovine juna. Pčele su razvijale jaka društva, pa je krenula borba da se ne roje, ali se oko 30 odsto njih ipak izrojilo – kaže pčelar.

On takođe ističe da je najbolje prošao u suncokretovoj paši, koja je počela 17. juna i trajala do 5. jula u Starčevu.

– Bilo je nešto više unosa meda, koji sam vadio oko 20. jula. U stvari, bilo je u njemu svega pored suncokreta, i bagrema, lipe, livadskih biljaka. Od 1. avgusta je počela zapravo nova pčelinja godina i zaštita od parazita varoe, koja je ove godine izuzetno prisutna. Zato pozivam kolege da zaštite svoje pčele, jer za to još uvek nije kasno. Moram da istaknem da trovanje pčela u starčevačkom ataru niko nije prijavio. I zato hvala našim kolegama, voćarima i ratarima, što koriste zaštitu preparatima koji su manje opasni za pčele i obavljaju prskanje u večernjim satima. Naše društvo pčelara nastavlja svoj rad i obratiće se članovima sredinom novembra, a sada pozivamo sve one koji poseduju makar dvadeset društava da konkurišu za subvencije po košnici od 1.000 dinara. Prethodno bi trebalo da se jave našoj ambulanti „Minić” kako bi dobili registraciju pčelinjaka – poručuje Stanković.

(Pančevac/J. Filipović)

ŠOFEJ: I minula sezona loša za pčelare

PČELARSTVO JE U VEOMA VELIKIM PROBLEMIMA: Evo šta je dramatično pogoršalo stanje u pčelarstvu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.