SUD UN: Ukrajinska vojska izvršila ratne zločine nad ruskim ratnim zarobljenicima

12:54

18.10.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/TW

 

Ukrajinski vojnici izvršili su najmanje dva ratna zločina, kad su streljali i mučili ruske ratne zarobljenike u Harkovskoj i Kijevskoj oblasti u martu 2022. godine, navedeno je u izveštaju Komisije Suda za ljudska prava Ujedinjenih nacija nakon istrage sprovedene u Ukrajini.
„Komisija je, takođe, dokumentovala dva slučaja kada su ukrajinske oružane snage pucale na zarobljene vojnike ruskih oružanih snaga i mučile ih, što predstavlja ratni zločin. Pošto su zarobljeni, ti vojnici su dobili status ratnih zarobljenika i bili su zaštićeni u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom“, navedeno je u dokumentu.
Komisija precizira da su u prvom slučaju u Malom Roganu u Harkovskoj oblasti, u periodu od 24. do 26. marta 2022. godine ukrajinski vojnici namerno pucali u noge trojici zarobljenih ruskih vojnika s malog rastojanja i jednog od njih prebili kundakom puške tokom saslušavanja.
„U drugom slučaju, u blizini Dmitrovke u Kijevskoj oblasti, 29. marta 2022. godine, ukrajinski vojnik je tri puta pucao s male razdaljine i ranio već ranjenog vojnika Oružanih snaga Rusije. Na video-zapisu se vide drugi nepokretni ruski vojnici iz blizine, među kojima je i jedan s rukama vezanim iza leđa i očiglednom ranom na glavi, što vodi ka zaključku da je, najverovatnije, ubijen“, dodaje se u izveštaju.

Sputnjik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.