IZ TREĆEG PUTA USVOJEN DNEVNI RED: Počela sednica o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima

13:33

18.10.2022

Podeli vest:

Printscreen/yt

Poslanici Skupštine Srbije danas su, iz trećeg puta, usvojili dnevni red prve sednice jesenjeg zasedanja, čija je jedina tačka Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Pri prvom pokušaju za usvajanje zakona, koji je u proceduru dat po hitnom postupku, glasalo je 119 poslanika, u drugom 125, što je nedovoljno, jer je potrebno 126 glasova „za“, pa je tek u trećem pokušaju i posle nekoliko pritisaka zvona dobijeno 130 glasova poslanika.

Orlić je, pre toga izostanak glasova podrške poslanika vladajuće većine pokušao da opravda rečima „ne vidim sistem za glasanje“, „ovde kod sebe ne dobijam rezultate, da mi neko iz tehničke službe saopšti“, a pitao je i „radi li sistem za glasanje, molim vas“.

Poslanici Skupštine Srbije započeli su oko 12 sati, uz intoniranje himne „Bože pravde“, prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja na kojoj će razmatrati izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kao uvod u formiranje nove Vlade Srbije. Predlog izmena tog zakona podnelo je 148 poslanika, a njime je predviđeno da buduća vlada ima 25 resora, odnosno četiri više nego aktuelni kabinet premijerke Ane Brnabić.

Predlog izmena i dopuna zakona o ministarstvima poslanicima će predstaviti šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Milenko Jovanov.

U odnosu na aktulenu Vladu Srbije, u novoj vladi prema predlogu zakona umesto Ministarstva prosvete nauke i tehološkog razvoja postojaće Ministarstvo prosvete i novo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Novo će, po predlogu, biti i Ministarstvo za javna ulaganja, dok će umesto dosadašnjih Ministarstva kulture i informisanja i Ministrastva trgovine, i turizma i telekomunikacija postojati Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

U zakonskom predlogu, objavljenom na sajtu parlamenta navedeno je da će postojati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tu su i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U predlogu su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije.

Uz Ministarstvo zdravlja tu su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo sporta, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za javna ulaganja.

Predloženo je da Izmene i dopune Zakona o ministarstvima budu jedina tačka dnevnog reda sednice, a glasanje se očekuje do kraja nedelje.

Danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.