NOVA INVESTICIJA EVROPSKE UNIJE U SRBIJI: Milion evra izdvojeno za unapređenje tržišta, poboljšava se kvalitet domaćeg mesa

11:13

24.10.2022

Podeli vest:

RINA
RINA.rs

U Srbiji je počela realizacija tvining projekta vrednog milion evra, koji finansira Evropska unija sa ciljem podrške uspostavljanju sistema klasifikacije goveđeg i svinjskog mesa u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

„Projekat traje 18 meseci, a sprovodiće ga stručnjaci iz Španije i Letonije koji će sarađivati sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. Opšti cilj projekta je usmeravanje proizvođača mesa ka zahtevima tržišta i potrošača, kao i unapređenje kvaliteta proizvodnje mesa i transparentnosti tržišta mesa u Republici Srbiji“, saopšteno je na sajtu resornog ministarstva.

Projekat bi trebalo da rezultira uspostavljanjem obaveznog sistema klasifikacije goveđih i svinjskih trupova na liniji klanja i izveštavanjem njihovih cena u skladu sa propisima Evropske unije, kao i primenom definicija, nalepnica i prodajnih etiketa.

„Tokom sprovođenja projekta radi će se na uspostavljanju sistema klasifikacije trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, izradi podzakonskih akata i utvrđivanju nacionalne formule za klasiranje svinjskih trupova na liniji klanja“, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede i vođa projekta Nenad Katanić

Aktivnosti se odnose i na obuke klasifikatora, kontrolnog tela i nadležnih inspekcijskih organa i uspostavljanje sistema potrebnih za implementaciju pravila i mera uređenja tržišta, dodao je Katanić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede za međunarodnu saradnju Vedrana Ilić zahvalila se u ime Ministarstva Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci i finansiranju projekata u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), kao i obezbeđivanju sredstava i za ovaj projekat.

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina istakao je da kroz projekte saradnje između državnih institucija Španije i Srbije, obe zemlje rade zajedno na krajnjem cilju poboljšanja kvaliteta života svakog građanina.

Predstavnik Delegacije EU u Republici Srbiji Sakelaris Hourdas pomenuo je značaj trgovine poljoprivrednim proizvodima, gde Srbija tradicionalno više izvozi nego što uvozi i osvrnuo se na značaj ovog projekta za usklađivanje sa standardima kvaliteta i ispunjavanje zahteva potrošača.

RINA.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.