ODLIČNA SARADNJA S GRADOM PANČEVOM: Makedonci poštovana zajednica

08:19

26.10.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

 

Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji Borče Veličkovski održao je sastanak s gradonačelnikom Pančeva Aleksandrom Stevanovićem i narodnim poslanikom Markom Mladenovićem. Tema ovog sastanka bila je unapređenje prava makedonske nacionalne manjine na teritoriji grada Pančeva i u južnom Banatu.

Veličkovski je istakao odličnu saradnju s predstavnicima i funkcionerima u Gradu Pančevu i zahvalio im na ukupnom angažovanju kada je reč o ostvarivanju prava Makedonaca u našem gradu. On je naglasio da se zahvaljujući Gradu Pančevu realizuje niz projekata od izuzetnog značaja za makedonsku zajednicu u naseljenim mestima Jabuka, Kačarevo i Glogonj.

Grad uvek s jasnim pozitivnim opredeljenjem gleda na projekte udruženja „Ilinden” iz Jabuke, „Vardar” iz Kačareva, Centra za zaštitu tradicije i posebnosti „Toše Proeski”, Društva novinara „Makinfo”, Novinsko-izdavačke ustanove „Makedonski informativno-izdavački centar”, Kulturno-umetničkog društva „Vasil Hadžimanov”, udruženja „Nikola Karev”, ženskog rukometnog udruženja „Jabuka”, kao i drugih organizacija.

Na ovom sastanku se razgovaralo i o dosadašnjim aktivnostima u okviru izučavanja predmeta „Makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture” u Jabuci i Kačarevu, kao i o nastavku procesa uvođenja makedonskog jezika u službenu upotrebu u ova dva mesta. U okviru toga na sastanku je dogovoreno i da se, na predlog narodnog poslanika Marka Mladenovića, pristupi izradi dvojezične table na srpskom i makedonskom jeziku za ulicu koja nosi ime preminulog poznatog makedonskog pevača i regionalne ikone Tošeta Proeskog. Ova ulica se nalazi na potezu od kružnog toka na putu Pančevo–Jabuka pa do samog ulaza u naseljeno mesto Jabuka. Ideja će biti ostvarena na inicijativu Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji, a rezultat je odavanja počasti ovom pevaču i njegovom delu.
M. V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.