POČELA VAKCINACIJA BEBA KOJE SU GREŠKOM PRIMILE FIZIOLOŠKI RASTVOR Vakcinisano 133 dece

09:15

04.11.2022

Podeli vest:

Vakcinacija beba koje su nedavno greškom u GAK „Narodni front“ primile fiziološki rastvor umesto BSŽ (BSG) vakcine, teče po planu i sva deca su dobro podnela vakcinu, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo navodi da u zdravstvenim ustanovama u Srbiji u kojima se obavlja vakcinacija, zaključno sa jučerašnjim danom, ovu vakcinu primilo je 133 dece.

U GAK „Narodni front“ u Beogradu do sada su vakcinisane 92 bebe, i nijedna nije imala nikakvu kontraindikaciju.

Do sada je u ovoj ustanovi, u kojoj se obavlja vakcinacije dece sa područja Beograda, zakazano ukupno 430 termina, na koja se nisu odazvala četiri roditelja.

Kada je reč o vakcinaciji van teritorije Beograda, vakcinacija je obavljena u 44 doma zdravlja u Srbiji.

U ovim ustanovama je vakcinisana 41 beba, a privremene kontraindikacije pojavile su se kod desetoro mališana.

Do sada je u domovima zdravlja van Beograda zakazano ukupno 19 termina za vakcinaciju na koje se nisu odazvali roditelji dvoje dece.

Kako je obećala ministarka zdravlja Danica Grujičić, javnost će svake nedelje dobijati precizne podatke o toku i rezultatima vakcinacije BSG vakcinom u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Od 16. septembra do 19. oktobra u GAK „Narodni front“ u Beogradu, umesto BSŽ vakcine, 600 beba je primilo fiziološki rastvor.

Grujičić je, pošto je govorila o tom propustu, naglasila da deca nisu ugrožena, da se vakcina daje do 12 meseci i da će je sva deca primiti na vreme.

 

(Blic)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.