ODRŽAN 62. FESTIVAL RUMUNSKOG FOLKLORA I MUZIKE VOJVODINE Muzika i ples se susreću s tradicijom

09:10

07.11.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

 

Na ovogodišnjem tradicionalnom festivalu na scenu je izašlo preko hiljadu učesnika, a publika, koja je bila brojna tokom četiri večeri, imala je priliku da sluša Orkestar narodne muzike Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine pod dirigentskom palicom Alekandrua Frjanca, koji svaki put pokazuje umetničko majstorstvo i doprinosi promociji naših kulturnih vrednosti i očuvanju identiteta.
Cilj festivala je da unese autentičnu tradiciju u urbanu sredinu kroz muziku, promovišući lepotu i jedinstvenost svakog mesta u kojem žive Rumuni. Uloga Festivala rumunskog folklora i muzike Vojvodine – Republika Srbija jeste predstavljanje pesama, igara, narodnih nošnji i narodne muzike. U to su se uverili svi prisutni. Festival je ponudio raznovrstan program, za svačiji ukus, a kada se muzika i igra sretnu s tradicijom, ne može se pojaviti ništa osim izuzetnih trenutaka. Nastupi učesnika su dokazali da narodne igre i muzika nisu izgubljeni i da nas definišu kao narod, drže nas usidrene u ovom svetu i čine da sa sigurnošću gledamo u budućnost.

Foto: Privatna arhiva

Ovogodišnje izdanje podržali su Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine, Grad Pančevo, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Odsek za Rumune u inostranstvu, NIP „Libertatea” i Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna. Festival su besprekorno, četiri dana, vodili Mirela Ardeljan i Nikola Toader.
Adrijana Petroj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.