STO GODINA VESLAČKOG KLUBA TAMIŠ: Veslači u čamcima ispraćeni aplauzima gledalaca sa obale

10:03

08.11.2022

Podeli vest:

Novica Jovanović

Tačno u 11 sati u subotu 5. novembra krenuo je svečani defile veslača u veslačkim čamcima ispraćeni aplauzima gledalaca sa obale kao početak obeležavanja stote godišnjice od osnivanja Veslačkog kluba Tamiš. Tada 5. novembra 1922. godine u dvorištu kuće dr. Milana Zake, tadašnjeg gradonačelnika grada Pančeva osnovan je Veslački klub, tada pod imenom Dunav. Za prvog predsednika kluba izabran je upravo gradonačelnik dr. Milan Zaka. Odmah sledeće godine kupljeni su novi čamci i počela je izgradnja veslačkog doma na desnoj obali Tamiša naspram crvenog magacina. Novčana sredstva za izgradnju klub je obezbedio izdavanjem obveznica beskamatnog zajma koje su uglavnom otkupili članovi i simpatizeri kluba. Kada je veslački dom završen u avgustu iste godine svi imaoci obveznica su iste poklonili klubu. i danas u udžbenicima za ekonomiju navodi se ovaj primer kao prvo sportsko udruženje koje je osnovano kao akcionarsko društvo.

Veslački klub se može, tokom jednog veka postojanja, pohvaliti izuzetnim sportskim rezultatima. Preko sto šampionskih titula na Prvenstvima države u raznim veslačkim disciplinama od skifa do osmerca, 75 nastupa veslača Tamiša u veslačkoj državnoj reprezentaciji  na Svetskim i Evropskim prvenstvima i velikim međunarodnim regatama, sa 5 osvojenih medalja na Svetskim i Evropskim prvenstvima i isto toliko na Balkanskim šampionatima kao i mnoge medalje i pehari sa velikih međunarodnih regata.

Foto: Novica Jovanović

Prvi veliki sportski rezultat ostvarila je ekipa četverca Čedomir Konstantinović, Nebojša Novakov, Ivan Peković i Milutin Konstatinović koji su 1930 i 31. godine bili nepobedivi na međunarodnim i domaćim regatama. Zbog načina na koji su pobeđivali četverac su prozvali „Nebeska strela“. Ova ekipa je trebalo da učestvuje na Evrpskom prvenstvu 1932. u Beogradu ali zbog odlaska u vojsku dela ekipe zamenio ih je četverac VK Gusara i osvojio bronzanu medalju.

Foto:Novica Jovanović

Veliki uspeh u ženskom veslanju ostvarila je ekipa četverca sa kormilarom . Ljubica Šarčević, Vera Stepanov, Zorica Bančak, Krunoslava Geci i  kormilar Katica Ristić. Na Evropskom prvenstvu u Bukureštu u Rumuniji 1955. godine  veslale su u finalu i osvojile šesto mesto. Tih pedesetih godina veliki šampioni pančevačkog veslanja bili su: Dobrivoj Carević i Milan Groj olimpijski kandidati i pobednici tromeča Nemačka, Austrija i Jugoslavija 1951 i 52. godine, Vera Stepanov sedmostruki šampion Jugoslavije u skifu i učesnik na dva Evropska šampionata, Borislav Andrejević i Kosta Kolesković učesnici Evropskog prvenstva 1955. u dubl skulu. Svi ovi rezultati pedesetih godina ostvareni su pod stručnim vođstvom Miloša Džonina trenera i Milivoja Kojića predsednika kluba koji su kao aktivni veslači između dva svetska rata bili šampioni države.

Veliki uticaj na razvoj i očuvanje kontinuiteta u pančevačkom veslanju imao je trener Velimir Gerstner  koji je posle završene veslačke karijere 1960. postao trener i preuzeo vođenje ekipa veslačkog kluba sve do 1995 godine.Veslači koji su svojim rezultatima obeležili osamdesete godine bili su reprezentativci i šampioni države Mirče Milakov, Miroslav Miletić, Jovan Opačić, Milenko Jeftić i Aleksandar Radulović.

Foto: Novica Jovanović

Po broju osvojenih šampionskih titula od Vere Stepanov je jedino bolji naš najuspešniji veslač svih vremena Miloš Stanojević sa 14 šampionskih titula u skifu, tri bronzane medalje na Evropskim prvenstvima, jedna srebrna na Svetskom kupu i jedna bronzana na Svetskom prvenstvu. Miloš Stanojević je 14 godina bio standardni reprezentativac i učesnik na velikim međunarodnim regatama, svoju veslačku karijeru završio je 2020. godine učešćem na Evropskom prvenstvu u skifu za lake veslače.

Niz osvajanja medalja u reprezentaciji Srbije za prvo stoleće Veslačkog kluba Tamiš zatvaraju naši mladi veslači učešćem na  Balkanskom šampionatu 2022. godine Marko Jančikin sa dve srebrne medalje u dvojcu i osmercu i Pavle Milutinov i Petar Perić sa srebrnim medaljama u osmercu pod rukovodstvom mladog trenera Ognjena Matijevića.

Tekst i foto: Novica Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.