MI PITAMO ZA VAS: Koji se sve porezi moraju platiti u novembru?

12:44

14.11.2022

Podeli vest:

Foto: Pixabay

Veći broj čitalaca piše nam početkom svakog meseca postavljajući isto pitanje: koji se sve porezi moraju platiti u toku tog meseca? Ni novembar nije izuzetak, pa ovog puta donosimo sveobuhvatan odgovor na to pitanje.
Sve poreske obaveze građana i privrede za novembar označene su u Poreskom kalendaru koji svakog meseca objavljuje Poreska uprava. Ono što je bitno za obveznike jesu datumi, odnosno krajnji rokovi do kada se obaveze moraju namiriti, jer u suprotnom počinje da se obračunava zatezna kamata. Za neke od poreza već je istekao rok za plaćanje, te ako ih već niste platili, učinite to iz ovih stopa, da vam kamata ne bi znatno uvećala sumu koju morate da izmirite.
Do ponedeljka, 7. novembra, bilo je potrebno dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenje se dostavlja na obrascu OZU. Početak meseca, u ovom slučaju 7. novembar, jeste i poslednji rok do kada je Poreskoj upravi bilo potrebno predati izveštaje o zapošljavanju osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplati sredstava na obrascu IOSI.
Sledeći datum koji je označen u Poreskom kalendaru jeste četvrtak, 10. novembar, kao poslednji dan do kada je neophodno na obrascu PP-PPNO podneti prijavu i platiti porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Do istog datuma dostavlja se i poreska prijava, ali i plaća PDV za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV.
Do utorka, 15. novembra, potrebno je platiti akontaciju poreza na prihode i doprinose od samostalne delatnosti za prethodni mesec. Najviše poreskih obaveza plaća se upravo do 15. u mesecu. Prema Poreskom kalendaru, do sredine novembra plaćaju se doprinosi za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec, doprinosi za samostalne umetnike i poljoprivrednike za četvrti kvartal 2022. godine.
Na obrascu PP OD-O neophodno je do 15. novembra podneti poresku prijavu i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Isti datum je poslednji rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i podnošenje obrasca PID PDV 1 za oktobar ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.
Takođe, obveznici moraju da plate obračunatu akcizu za period od 16. do kraja prethodnog meseca i podnesu poresku prijavu za obračun akcize za prethodni mesec, na obrascu PP OA. Poslednja, ali ne i manje važna obaveza, koju treba namiriti do 15. novembra, jeste podnošenje prijave i plaćanje obračunate akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na obrascu PP OAEL.
Poreski kalendar ističe poslednji dan meseca, odnosno 30. novembar, kao poslednji datum do kada je potrebno da se plati obračunata akciza za period od 1. do 15. dana u mesecu, ali i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za oktobar 2022. godine.
Sve svoje poreske obaveze možete proveriti i onlajn ukoliko posedujete kvalifikovani elektronski sertifikat, i to putem portala „ePorezi”. U suprotnom, možete otići lično do Poreske uprave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.