ODRŽAN PRVI PANČEVOLUTION Rezultati maratona ideja o kretanju kroz grad

13:02

14.11.2022

Podeli vest:

Foto: Nataša Maksimović

Poslednjeg vikenda u oktobru u Pančevu je održan prvi veliki maraton ideja pod nazivom „Pančevolution”.

Ovaj nesvakidašnji događaj, koji je okupio veliki broj naših sugrađana s viškom dobrih ideja, upriličen je u prostorijama OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, a tema za razmišljanje bila je mobilnost, odnosno kretanje kroz Pančevo i načini da se ono unapredi.

Događaj koji je trajao od 28. do 30. oktobra organizovao je „Sinhro hab”, u saradnji sa organizacijom „Köfe” iz Miškolca (Mađarska) i uz podršku Evropske unije kroz program „Erazmus +”. Zadatak „maratonaca” bio je da oforme svoj tim, s kojim će detaljno razviti ideju o tome kako da se poboljša mobilnost u Pančevu i da na kraju, trećeg dana maratona, u nedelju, 30. oktobra, predstave žiriju zamisao ne bi li osvojili nagradu za njenu realizaciju.

Članica tima „Ozonke”, koji je na kraju dobio najviše novca za svoju ideju, jeste naša sagovornica Tijana Stankov. Ona nam je dočarala kakav je bio koncept maratona:

– Svi učesnici su najpre imali pred sobom ozbiljan zadatak da pred prisutnima predstave svoju inicijalnu ideju za tri minuta, kao i da odgovore na pitanja budućih

mentora i publike i da zatim na bazaru ideja lobiraju za svoju ideju, da oforme tim od pet do osam osoba i pridobiju svoje buduće mentore. Neki su udružili svoje ideje i tako su oformljena četiri tima i svaki je dobio po dva mentora. Nakon toga je usledio ozbiljan rad jer je trebalo doći do održive ideje za samo 48 sati.

Ozbiljan rad

Učesnici su tokom svakog dana, dodaje naša sagovornica, imali detaljno isplaniranu agendu za razvijanje ideje, rekapitulacije pred svim mentorima, ali i sjajnu hranu i poslastice, kao i večernja druženja za opuštanje.

– Organizacija je bila neverovatna, kao i atmosfera među svim učesnicima, jer su svi došli sa istim plemenitim ciljem da urade nešto dobro za svoj grad i svoje sugrađane – kaže Tijana.

Nagrađene ideje

A ono što je svakako najzanimljivije jesu ideje za koje su timovi dobili nagrade, odnosno sredstva pomoću kojih će moći da ih pretoče u dela.

– Tim „Pančevo pokreni” fokusirao se na trenutno stanje biciklističkih staza u Pančevu, na to kako informisati građane o toj temi i kako poboljšati situaciju. Oni su dobili 300 evra kao nagradu od „Trag fondacije”. Tim „Zeleni točkovi” bavio se problemima javnog prevoza za školsku decu i zagađenja. Njihova ideja je da se uvedu školski autobusi na CNG, komprimovani prirodni gas, koji je trenutno najbolje, najjeftinije i

ekološki vrlo prihvatljivo rešenje. Ova ideja je dobila 500 evra za početak realizacije. Tim „B-lock” bavio se parkiralištima za bicikle u Pančevu i njihovim mapiranjem na veb-sajtu, kako bi naši sugrađani znali gde mogu da ostave svoj bicikl tako da on bude bezbedan. Oni su za realizaciju ove ideje dobili 700 evra – ispričala je Tijana Stankov.

Originalno i korisno

Najviše novca dobila je ideja tima čiji je ona bila član, a to su „Ozonke”.

– Naš tim je nastao udruživanjem moje ideje o rentiranju bicikala u gradu i ideje Mione Zec o reciklaži kao podsticaju za podizanje ekološke svesti. Pored nas dve, u timu su bile i Dejana Šumarac, Dragana Nedeljkov i Ana Vlajković. Imale smo neverovatnu podršku mentorki Sonje Kojić i Dušane Nikolić. Za 1.000 evra koje smo dobile od Lokalne fondacije Pančevo pokrenućemo pilot-projekat „Green Bike Spot” da bismo proverile kako će građani reagovati na našu ideju. Plan je da kupimo četiri bicikla i jedan tricikl, koji će biti raspoređeni po gradu u saradnji s lokalnim preduzetnicima koji bi u svom prostoru, odnosno bašti, držali bicikle. Građani bi mogli besplatno da ih koriste uz vaučere koje bi dobijali kada donesu materijal za reciklažu na „Eko okupljanja” koja će naš tim organizovati – objasnila je Tijana Stankov.

Donacije su dobrodošle

Detaljne informacije o ovom projektu Pančevkama i Pančevcima biće plasirane putem „Fejsbuk” i „Instagram” stranice „Green Bike Spot”.

– Nadamo se i malim donacijama zajednice koje će omogućiti da se projekat razvija i da se time poboljša kvalitet života građana smanjenjem zagađenja, buke, otpada po ulicama i rasterećenjem saobraćaja u gradu. Ovo je poziv svim zainteresovanim Pančevcima koji žele da nam pomognu da nam se jave na imejl greenbikespot@gmail.com. Dobrodošle su i eventualne donacije bicikala koji su upotrebljivi, a negde stoje davno zaboravljeni – kaže Tijana.

Ona svim srcem veruje u ovu ideju i zato je odlučila da prva donira svoj bicikl za ovaj projekat kako bi on što pre zaživeo.

Članovi timova

S obzirom na zaista dobre ideje koje su iznete na maratonu, red je da se spomenu imena članova sva četiri nagrađena tima.

„B-lock”: Nikola Đorđević, Ines Marjanović, Isidora Majkić i Anđela Bjeloš.

„Pančevo pokreni”: Miroslav Milošev, Stefan Carević, Vid Đorđević i Ivan Kovačević.

„Ozonke”: Tijana Stankov, Dragana Nedeljkov, Miona Zec, Dejana Šumarac i Ana Vlajković

„Zeleni točkovi”: Snežana Đorđević, Zoran Vilimanović, Tijana Marković i Miša Škundrić.

Pančevac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.