Borelj: Bez dogovora dve strane – Vučić prihvatio predloge, Kurti nije

21:38

21.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/Europa.eu

 

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je u Briselu da posle mnogo sati razgovora Beograd i Priština danas nisu došli do dogovora. Najavio je da će informisati kolege u EU i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se, napominje, posebno odnosi na Prištinu.

Beograd i Priština nisu uspeli da postignu dogovor o registarskim tablicama, saopštio je Žozep Borelj nakon razgovora u Briselu, u kojima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Naveo je da je EU predala predlog koji je mogao da spreči rizik eskalacije, koji je Vučić prihvatio, ali nije i Kurti.

„Zato molim obe strane, a očekujem pre svega od Kosova da odmah suspednuje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na severu. A od Srbije očekujem da suspenduje izdavanje novih tablica KM. To je bio i predlog rešenja, ali pošto nije usvojen, apelujem da se primeni, jer nam to daje vreme za pronalaženje održivog rešenja za ovo pitanje u kontekstu normalizacije odnosa“, poručio je Borelj.

Smatra da postoji značajna odgovornost za neuspeh današnjih razgovora, i za svaku eskalaciju i nasilje koji bi se mogli dogoditi na terenu u narednim danima.

Izostanak dogovora znači, prema njegovim rečima, da treba izvući neke zaključke o tome kako se vode razgovori.

„Informisaću svoje kolege u EU i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se posebno odnosi na Kosovo. To je posebno negativan politički signal“, naglasio je šef evropske diplomatije.

U obraćanju medijima, Borelj je naglasio da je bilo je važno što su se Vučić i Kurti odazvali pozivu da dođu u Brisel.

„Jer smo se našli ponovo u novoj kriznoj situaciji. Poslednja tri meseca idemo od krize do krize. Ovog puta je gore nego u avgustu kada su Kurti i Vučić bili u Briselu da spreče prethodnu krizu“, objasnio je Borelj.

Borelj je rekao da se situacija oko tablica pogoršala, jer je Priština odlučila da od 21. novembra kažnjava sve koji nisu preregistrovali svoja vozila na severu Kosova.

Kao posledica toga, podsetio je, Srbi su se povukli iz institucija.

Euleks i Kfor ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije
Prema njegovim rečima, oko 50 kosovskih policajaca ostalo je u policijskim stanicama na severu, što je, ističe, nedovoljno.

Time se, upozorava, stvara opasan bezbednosni vakuum u veoma krhkoj situaciji.

Istakao je da Euleks i Kfor ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, jer to nije u njihovom mandatu i kapacitetu.

„Vladavina prava ne treba da se koristi kao izgovor za tenzije i eskalaciju. Postignuti dogovori tokom dijaloga, pod posredovanjem EU, moraju da se poštuju“, poručio je Borelj.

Ukazao je da su EU i njeni međunarodni partneri pozivali su deeskalaciju.

„Današnji sastanak imao je za cilj deeskalaciju situacije, obezbeđivanje mira i stabilnosti, kako bi se sprečila kriza sa opasnim posledicama. Od prošlog leta preokupirani smo stalnim krizama i krećemo se od rokova do rokova, od krize do krize. Nismo bili u mogućnosti da se posvetimo pravom pitanju, a to je normalizacija odnosa, koji bi rešila te probleme“, rekao je Borelj.

RTS

PREDSEDNIK SRBIJE PO POVRATKU IZ BRISELA: Poruka Srbima na KiM da pokušamo da sačuvamo mir!

PREDSEDNIK VUČIĆ OBJAVIO FOTOGRAFIJU IZ BRISELA: Pogledajte kako provodi vreme dok čeka kraj sastanka EU-Priština (FOTO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.