ZBOG ZASTAVE KIM NEMA PREDAJE U SVLAČIONICI ORLOVA: FIFA kaznila Srbiju sa 20.000 evra!

12:44

09.12.2022

Podeli vest:

printscreen/tw: @kosovanfooty_EN

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) kaznila je Fudbalski savez Srbije zbog zastave koja je pred duel sa Brazilom u Kataru istaknuta u svlačionici „Orlova“, a na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije uz poruku „Nema predaje“.

FIFA je potom saopštila da je disciplinski postupak pokrenut na osnovu člana 11. FIFA pravilnika i člana četiri pravilnika Svetskog prvenstva u Kataru, a koji se bave uvredljivim gestovima, znakovima i porukama.

FS Srbije moraće da plati kaznu od 20.000 franaka, jer su u FIFA ocenili da je isticanje zastave politička poruka.

Većinskoj Srbiji nije jasno po kom osnovu i zašto je kažnjen FSS. Naime, ustav Republike Srbije jasno kaže da su Kosovo i Metohija sastavni deo naše zemlje, a i rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija potvrđuje isto. Očigledno je da su organi FIFA po diskrecionom pravu, po kojem sami tumače i uređuju kazne, doneli odluku o sankcionisanju FSS.

Pravilnik FIFA sličan je pravilniku UEFA, po kojem je FSS, ali i srpski klubovi proteklih godina kažnjavan zbog sličnih stvari. UEFA ima disciplinski kodeks član 16 po kojem kažnjava sve naše klubove i reprezentacije. U njemu se tačno kaže da pokreti, reči, postupci, transparenti i drugi načini po kojima se iznosi provokativna poruka, a posebno političke i uvredljive prirode iziskuju sankciju. Posebno je diskutabilno diskreciono pravo po kojem FIFA i UEFA tumače i uređuju kazne.

Kurir je kontaktirao FS Srbije i pitao kako će i na koji način reagovati srpska krovna fudbalska organizacija na kaznu FIFA. Rečeno nam je da tu odluku FSS neće komentarisati.

UEFA prekršila svoj statut zbog tzv. Kosova

Sam prijem tzv. Kosova u okrilje UEFA 3. maja 2016. godine, flagrantan je primer kršenja statuta te organizacije, jer po njemu članica UEFA ne može da bude nijedna teritorija koju Ujedinjene nacije nisu priznale kao državu. – Članstvo u UEFA otvoreno je za nacionalne fudbalske saveze locirane na evropskom kontinentu u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu i koji su odgovorni za organizaciju i sprovođenje fudbalskih pitanja na teritoriji zemlje – stoji u i danas važećem Statutu UEFA.

(Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.