PANČEVAC PITA ZA VAS Koja je procedura iznošenja umetničkih predmeta van granice Srbije?

09:24

09.01.2023

Podeli vest:

Pixabay

 

„Šta je potrebno od dokumentacije ukoliko neko želi da iz zemlje iznese umetnički predmet?”, pita naša sugrađanka Slavica S. s Tesle.
Odgovor: Ukoliko iz zemlje iznosite neki predmet od kulturnog, umetničkog ili istorijskog značaja, u količini koja nema komercijalni karakter i namenjena je sopstvenim potrebama, neophodno je da posedujete dozvolu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, navode u Upravi carina.
Dozvola Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture potrebna je ne samo za izvoz slika, crteža, skulptura i ostalih umetničkih tvorevina poznatih i nepoznatih autora već i za izvoz svih predmeta starijih od pedeset godina: nameštaja, posuđa, novca, automobila.
U zavisnosti od dela o kome je reč, biće vam potrebna neka od dozvola, a to su: dozvola za iznos predmeta kulturnog, umetničkog i istorijskog značaja, koju izdaju Republički zavod za zaštitu spomenika kulture (osim za publikacije) i Narodna biblioteka Srbije (za publikacije), dozvola za izvoz navedenih predmeta s područja Vojvodine, koju izdaje Pokrajinski sekretarijat za kulturu, ili ona za privremeni iznos ili trajni izvoz kulturnih dobara s teritorije cele naše zemlje, koju izdaje Ministarstvo kulture Srbije.

 Dozvola je potrebna za izvoz slika, crteža, skulptura i drugih umetničkih dela poznatih i nepoznatih autora, kao i za izvoz svih predmeta starijih od pedeset godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.