DRŽAVA PONOVO DAJE VAUČERE ZA SUBVENCIONISANI ODMOR Novi vaučeri će biti odobreni tokom maja ili juna

11:01

12.04.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor podeljena je i planula je za dva dana u januaru. Zato sada postoji mogućnost da država aktivira novih 100.000 vaučera za dva do tri meseca.
Beogradski mediji koji su svedočili tom događaju javljaju da je krajem marta ministar turizma i omladine Husein Memić s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim razgovarao o dodatnim vaučerima za subvencionisani odmor u Srbiji, kao i da je tom prilikom izjavio da veruje da će oni biti odobreni tokom maja ili juna.

Da podsetimo, akcija pomoći domaćem turizmu na ovaj način je počela 2015. godine i država je do sada podelila oko 700.000 vaučera.

Država godinama subvencioniše odmor u Srbiji. Nekoliko je ključnih uslova za to, vrlo su jasni, a procedura se nije menjala. Pravo na vaučere ima nekoliko grupa građana, a iskustvo govori da su ih najviše koristili penzioneri. Pravo na vaučere u Srbiji imaju: penzioneri, nezaposlena lica, korisnici posebnih novčanih naknada, zaposleni građani čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi i civilni invalidi, poljoprivrednici i studenti.

Uslovi za prijavljivanje su skoro identični kao ranije, a novina je to što ove godine i stariji od 65 godina koji nisu penzioneri mogu da učestvuju u dodeli vaučera.
Vrednost vaučera prvobitno je iznosila 5.000 dinara, a kasnije i 15.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalan iznos sredstava koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira na to kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Vaučer se može koristiti za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera u trajanju od najmanje pet noćenja. Ni dokumentacija nije obimna. Potrebna je popunjena prijava, a prateća dokumentacija podnosi se na šalterima Pošte Srbije. Prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine dostavlja vaučere preko pošte na kućnu adresu.

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju, koji se daju na uvid.

Zaposleni s primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta. Stariji od 65 godina koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.
Da ponovimo, subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima ne može se ostvariti u mestu prebivališta, a studenti to ne mogu učiniti ni u mestu studiranja.

(Pančevac)

DIREKTOR JKP VODOVOD I KANALIZACIJA ALEKSANDAR RADULOVIĆ: Redovna zamena vodomera garantuje tačnost računa za vodu

NAŠA ANKETA: Koliko često putujete i kako? Beograd najčešća destinacija Pančevaca! FOTO

PREDVASKRŠNjIM KONCERTIMA OBELEŽEN DVOSTRUKI JUBILEJ PSCPD-a U slavu tradicije i mladosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.