USKRŠNJI BAZAR U ALIBUNARU: Bogatstvo različitosti u ovoj opštini čuvaju i za vreme Uskršnjih praznika FOTO

12:54

14.04.2023

Podeli vest:

G.J.

Turistička organizacija opštine Alibunar pre tri godine započela je organizaciju „Uskršnjeg bazara” na kojem najviše uživaju deca, koja uz pesmu i igru od starijih uče razne zanimljivosti o tradiciji i običajima ovog kraja.

Na bazaru deca najviše vole da zajedno sa Uskršnjim zekom u travi traže poklone i farbana jaja koja će im doneti sreću. Oni najmlađi uživali su u igri sa animatorima, a Ana Trifu, učenica 3. razreda OŠ „Bratstvo jedinstvo” jedva čeka najradosniji hrišćanski praznik da bi posetila baku i deku sa kojima je uvek najlepše:

Volim da farbam jaja sa bakom. Prošle godine baka mi je kupila lepak i stikere i zajedno smo ih lepili po jajima. Uvek proslavljam Uskrs sa svojom bakom i dekom u Rumi. Uvek idem tamo u crkvu da uzmem jedno jaje crveno, a sa bakom farbam čuvarkuću – kaže Ana.

G.J.

Udruženje žena iz Alibunara ukrasilo je „Uskršnji bazar” svojim ručnim radovima i cvećem, a Gina Anović podsetila je mlađe generacije kako se ovde nekad vrlo jednostvano i brzo pripremalo omiljeno jelo:

Ovo je starinsko jelo koje se nekad često pravilo i zove se savijačice, na rumunskom turće. Nekada su poljoprivrednici to koristili i nosili na njivu za doručak, jelo se uz sir, pekmez, može i slano i slatko, sa mileramom i kačkavaljom i mnogo je ukusno – napominje Gina.

„Uskršnji bazar” ovde je uvek drugačiji, jer se prepliću različiti običaji i kulture, ali to nikome ne smeta, tvrdi Tatjana Đurđević, direktorka Turističke organizacije Alibunar:

– Čuva se jedno bogatstvo tradicije pošto smo mi multinacionalna sredina bogata rumunskom, slovačkom i srpskom tradicijom koja se ovde meša. Učimo jedni od drugih i to je lep način da sačuvamo sećanja  -kaže Tatjana Đurđević.

Sa „Uskršnjeg bazara” deca su otišla srećna i vesela sa poklonima koji će im ukrasiti nedeljnu uskršnju porodičnu trpezu.

(Pančevac/G.J)

Ne propustite

OVAKO JE PANČEVO DOČEKALO USKRŠNJE PRAZNIKE: Da se tradicija i stari zanati ne zaborave FOTO

DANAS SE ZATVARA USKRŠNJI BAZAR: Ispred Kulturnog centra Pančevci uživali u igrama mlađih i starijih folkloraša! FOTO

NEKA NAS OVAJ PRAZNIK PODSETI NA TRADICIONALNE VREDNOSTI Stevanović i Kiš uputili Uskršnju čestitku svim vernicima koji slave po gregorijanskom kalendaru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.