PREDRAG ŽIVKOVIĆ, DIREKTOR JKP GREJANjE: Grejna sezona bila je uspešna, uskoro sledi remont za novu

14:47

02.05.2023

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

 Prema rečima direktora JKP-a „Grejanje” Predraga Živkovića, kada se podvuče crta, a imajući u vidu najave s početka grejne sezone da može doći do nestašice energenata, možemo biti zadovoljni ovom sezonom. Istovremeno, pogodovale su i vremenske prilike, jer je, praktično, u oktobru prošle godine temperatura bila daleko iznad prosečne. Ali, i pored toga što je prema podacima zima bila nešto blaža nego ranije, računi za gas su se uvećali.

O ovome i drugim važnim temama na kraju grejne sezone razgovarali smo sa Živkovićem.

PANČEVAC: Kako je, generalno gledano, prošla grejna sezona?
PREDRAG ŽIVKOVIĆ: Uspeli smo u toku letnjih meseci protekle godine da saniramo havarije u sistemu koje su se dešavale. Na vreme smo započeli punjenje sistema i kompletnu pripremu. Pogodovale su nam i vremenske prilike. Tačno je i da su se računi za gas uvećali. Naime, novim obračunom za ovu grejnu sezonu kubni metar gasa se preračunava u mernu jedinicu za toplotnu energiju. Samim načinom preračuna došlo je do povećanja od nekoliko desetina procenata. Treba dodati i da će od 1. maja cena gasa skočiti za još 10 odsto, tako da je to razlog zašto smo još u toku marta Skupštini grada podneli zahtev, kroz odluku nadzornog odbora preduzeća, za odobrenje povećanja cena za isti iznos.

• Šta je još važno podvući?
– Moram da naglasim da je oktobra prošle godine promenjena gradska odluka o komunalnom opremanju. Sada, pored drugih javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad, i za naše usluge odbijaće se stavka komunalnog doprinosa koju plaća investitor. Na taj način uvođenje sistema daljinskog grejanja postaje prilično povoljnije. Imamo dosta slobodnog kapaciteta u toplanama, tako da je naš zadatak da iskoristimo ovu šansu i povećamo broj korisnika. Dosadašnje računice su pokazale da je, investiciono posmatrano, daljinsko grejanje i do tri puta jeftinije od alternativnih načina grejanja. Treba dodati i to da je u srednjem roku, do deset godina, centralno grejanje za korisnike jeftinije i do 30 odsto u odnosu na druge izvore. Koristim i ovu priliku da pozovem sve zainteresovane da nam se obrate u vezi s tehničkim uslovima za priključenje i da se uvere zašto je sistem centralnog grejanja bolji kako za investitore, tako i za korisnike.

• Hladno je bilo ovih dana. Kada se zvanično završava sezona?
– Prema važećoj gradskoj odluci, grejna sezona startuje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. U pitanju je period koji je okviran i postoje odstupanja u zavisnosti od prosečne dnevne temperature. Dešava se da i nakon zvaničnog završetka grejne sezone imamo malo hladniji talas kada su prosečne temperature ispod 12 stepeni. Tada nastavljamo isporuku toplotne energije sve dok ne otopli. Po Zakonu o energetici, grejanje definitivno mora da se obustavi do 1. maja. I ove sezone smo imali nekoliko dana kada su posebno jutarnje temperature zahtevale da se greje, tako da, bez obzira na formalnosti u smislu odluke, naš cilj jeste da se u kontinuitetu isporučuje toplotna energija kada za to postoji potreba. Svakodnevno smo u kontaktu i s kolegama iz drugih lokalnih samouprava, kao i sa ostalim članovima udruženja toplana iz Srbije. Razmenjujemo mišljenja i trudimo se da koordinisano postupamo kada su u pitanju aktivnosti koje se tiču isporuke toplotne energije.

• Nakon završetka grejne sezone sledi period remonta…
– Tako je. Taj period podrazumeva pripreme za narednu grejnu sezonu. U sistemu smo u toku grejne sezone uočili gubitke na mreži na pojedinim deonicama, tako da će to svakako biti prioriteti. Pored toga, delom dotrajali ventili i šahtovi biće zamenjeni. Ono što ćemo sigurno imati u agendi radova jesu deonice vrelovoda koje se nalaze u sledećim ulicama: Vršačkoj, Braće Jovanovića, Veljka Vlahovića, Joakima Vujića, na Keju Radoja Dakića, Trgu mučenika, u Žarka Zrenjanina i Bate Mihailovića. Moram da naglasim da ćemo, pored zamene delova vrelovoda, raditi i kompletnu rekonstrukciju šahtova na magistralnom vrelovodu u Ulici Stevana Šupljikca. Ove grejne sezone upravo na pomenutom magistralnom vrelovodu imali smo havariju koja je izazvala privremeni prekid dostave toplotne energije za korisnike u naseljima Tesla i Strelište. Ukupna dužina toplovoda u našem gradu iznosi 72 kilometra, tako da, s obzirom na starost toplovodne strukture, uvek se po prioritetima radi zanavljanje. Moram da istaknem da, pre svega zbog toga što gubici na mreži značajno doprinose troškovima proizvodnje i isporuke toplotne energije, kao jedan od prioriteta u godinama koje su ispred nas jeste da se mreža u većem delu obnovi. S tim u vezi, uz pomoć resornog ministarstva, očekujemo saradnju sa EBRD-om u smislu odobravanja kredita za finansiranje ove investicije, imajući u vidu da JKP „Grejanje” ne može iz sopstvenih sredstava da uradi rekonstrukciju mreže.

• Postoje li projekti koji su u toku ili oni što tek treba da se realizuju?
– Pančevačka toplana je jedna od retkih u Srbiji koje su krenule sa implementacijom sistema obnovljivih izvora energije. U pitanju je proizvodnja tople sanitarne vode za potrebe stanovnika naselja Kotež 2. U odnosu na ukupnu proizvodnju toplotne energije, to je i dalje zanemarljiva količina. Decenija koja je ispred nas biće obeležena sve većim učešćem obnovljivih izvora energije u daljinskom sistemu grejanja. Zato je glavna misija JKP-a „Grejanje” da prati trendove u ovoj oblasti i da se prilagođava promenama koje slede. S tim u vezi, trenutno se radi na nekoliko projekata u različitim fazama. U pitanju je dobijanje toplotne energije iz geotermalnih izvora, kao i projekat za termosolarnu. Naime, već nekoliko godina rade se analize geotermalnog potencijala u blizini toplane Kotež. Zbog ograničenja u vidu sredstava neophodnih da se pokrene ovaj vid proizvodnje toplotne energije, Grad Pančevo i JKP „Grejanje” odlučili su se za varijantu javno-privatnog partnerstva. Nakon urađene studije izvodljivosti i dobijanja pozitivnog mišljenja komisije za javno-privatno partnerstvo, ostaje nam vreme za izbor zainteresovanog privatnog partnera. Kada govorimo o solarnoj toplotnoj energiji, moram da napomenem da se trenutno radi na modifikaciji studije iz 2019. godine. Neophodno je to uraditi zato što je došlo do promene cena na tržištu. Po novoj studiji, projekat će obuhvatati solarno polje od nekoliko desetina hektara. Samim tim, kada se realizuje projekat, preliminarne računice pokazuju da ćemo imati gotovo 50 odsto energije iz obnovljivih izvora. Kao i prethodni projekat, usled velike vrednosti, vrlo je verovatno da ćemo pomoć tražiti takođe u privatnom partneru. Vreme koje je ispred nas služiće nam da se bavimo ovim alternativnim i ekološki najčistijim tehnologijama.
S. Trajković

DIREKTOR JKP GREJANJE PREDRAG ŽIVKOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA PANČEVAC: Pančevo neće osetiti nestašicu energenata, sve i da je bude

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.