OTKUPLJEN NA AUKCIJI U SAN MARINU Pečat Stefana Nemanje se vraća u Srbiju

14:12

09.05.2023

Podeli vest:

Facebook/Istorijski muzej Srbije

Za Istorijski muzej Srbije otkupljen je pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, saopštili su iz Istorijskog muzeja Srbije.

Istorijski muzej Srbije će u narednom periodu, nakon što pečat bude donet u Srbiju, održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti ovaj značajan kulturno-istorijski predmet i upoznati javnost sa detaljima njegovog otkupa.

Kustos Nikola Kusovac izjavio je ranije da je pečat velikog župana Stefana Nemanje iz 12. veka, koji se našao na akuciji u inostranstvu, jedan od jeftinijih bronzanih pečata i ocenio da bi se slični problemi mogli sprečiti kada bi država, odnosno Ministarstvo kulture podizalo cenu „svoje robe“ i kada bi pojedinac znao da će biti ozbiljno nagrađen za pronađeni predmet.

„Treba da radimo na tome da omogućimo da Ministarstvo podiže cenu svoje robe, da ona ne izlazi van zemlje, da nemate razlog da pravite rizik, da ćete znati ako otkrijete nešto da ćete biti ozbiljno nagrađeni od svoje države, da ne biste dobili ideju da nađeno stavite u džep i odete kod Malteških vitezova da prodate svoje blago“, rekao je Kusovac.

Kusovac je upozorio da se uvek bavimo posledicama, a ne uzrokom.

„Koliko sam otpatio izgubljenih dragocenih predmeta značajnijih od ovoga kojih imamo nekoliko. Kustos Vesna Radić rekla je da u samoj zbirci Narodnog muzeja postoje tri pečata i da zna da ima jedan oštećen u Ermitažu i tri koja je neko zabeležio na crtežu, kada nije bilo fotografija“, precizirao je Kusovac.

(Pančevac/RT)

BRAVO! SVAKA ČAST! Hodočasnici Miščević i Perović stigli na Ostrog! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.