UŽIVO  SKUPŠTINA SRBIJE NASTAVILA SEDNICU: Opozicija o sistemu napravljenom na nasilju, Brnabić o protestima

12:03

24.05.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Skupština Srbije nastavila je sednicu na kojoj se razmatra vladin izveštaj o bezbednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni. Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić i nekoliko ministara u Vladi Srbije

Pored vladinog izveštaja o bezbednosnoj situaciji, poslanici će raspravljati i o Izveštaju o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga sa posebnim osvrtom na izveštavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije.

Na dnevnom redu je i predlog za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija, koji je podneo poslanik Radomir Lazović i Predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.

Prva se za reč javila Milinka Nikolić iz poslaničke grupe Moramo – Zajedno, podsećajući da je za deset godina 400 žena ubijeno i da škole moraju ponovo biti bezbedna mesta za decu. Ona je pozvala poslanike da se ne vređaju, već uvažavaju kako bi se rešili postojeći problemi u društvu.

Prof. dr Vladimir Đukić iz SPS-a je zatim uporedio masovna ubistva u Beogradu, u okolini Mladenovca i Smedereva, sa masakrom u Norveškoj, napadom na Šarli ebdo, terorističkim napadom 11. septembra na SAD. Rekao je da niko u tim zemljama nije tražio smenu vlasti, kao što se to sada čini u Beogradu, već se dala podrška državi, prenosi RTS.
Nebojša Novaković iz DS-a rekao je da vladajuća stanka pokušava da kompromituje mirne i nenasilne proteste preko urednika “Tabloida“ Milovana Brkića i podsetio da je Jovo Bakić u svom obraćanju rekao da govori u lično ime. Rekao je da je vladajuća partija nasiljem zasipala društvo i da je od toga napravila sistem uz pomoć pojedinih medija.

„Da, sistem funkcioniše, sistem koji ste pravili na nasilju, to je pogonsko gorivo u ovom društvu“, rekao je Novaković.

Brnabićeva je od odgovarajući na obraćanje Novakovića rekla da je čula svašta, ali da nije čula osudu poziva na nasilje od strane Bakića. Poručila je i da joj protesti protiv nasilja ne smetaju.
„Ne smeta mi protest, ne smetaju mi ljudi, osim onih koji svakodnevno pozivaju na nasilje, pa se jednom nedeljno pridruže protestu“, navela je Brnabićeva.

Rasprava o bezbednosnoj situaciji je počela 18. maja, a vladin izveštaj predstavila je premijerka Ana Brnabić koja je rekla da će u narednom periodu 12.368 policijskih službenika obezbeđivati 1.832 škole u Srbiji, kako državne, tako i privatne.
Dodala je da je počeo sa radom elektronski sistem prijave nasilja nad decom na platformi „Čuvam te“. Takođe, Brnabić je rekla da će Vlada razoružati Srbiju i da će 90 odsto dozvola za oružje biti povučeno. Jučerašnji dan u skupštini obeležile su, ponovo, burne rasprave, a poslanicima su na pitanja odgovarali i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

(Pančevac/Euronews Srbija)

U PANČEVU OTVORENI MAJSKI DANI KNJIGE: Marija Jević: S godinama shvatamo da nam je knjiga najbolja životna prijateljica FOTO

Dejan Vuk Stanković: Verbalno su me napala trojica muškaraca, pretili i fizičkim napadom

BRNABĆ: Još samo dva dana do skupa koji će pokazati da postoji samo jedna Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.