NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE: NIS konstruktivan partner po pitanju „Petrohemije“

17:10

31.05.2023

Podeli vest:

Povodom brojnih informacija koje su se pojavile u javnosti u prethodnom periodu, a koje se tiču zahteva za povećanjem zarada u „Petrohemiji“ i očekivanja da se NIS kao akcionar u ovoj pančevačkoj firmi takođe izjasni o ovom pitanju, u kompaniji NIS za „Pančevac“ kažu da „kao akcionar koji poseduje 20,86 odsto akcija HIP ‘Petrohemije’, NIS ne odlučuje direktno o zahtevu za povećanje zarada koji su izneli sindikati ‘Petrohemije’“.

– Međutim, Ugovor o strateškom partnerstvu potpisan 24. decembra 2021. godine između Ministarstva privrede Republike Srbije, NIS-a i HIP ‘Petrohemije’ predviđa da je za pitanje povećanja zarada potrebna saglasnost NIS-a. NIS podržava svako unapređenje socijalnog položaja zaposlenih HIP ‘Petrohemije’ i s tim u vezi podržava povećanje zarada, na način koji je u interesu dugoročno održivog poslovanja HIP ‘Petrohemije’. Trenutno prosečna neto zarada u HIP Petrohemiji prelazi 100.000 dinara i treba imati u vidu da zbog stanja na globalnom i regionalnom tržištu HIP ‘Petrohemija’ ostvaruje rezultate ispod biznis plana i posluje sa gubicima. S tim u vezi, iako podržava povećanje osnovnih zarada, NIS ne podržava linearno konvertovanje dodatka na zaradu koji je uveden za vreme Kovida u bodove i na taj način dodatno linerano povećanja zarada za sve zaposlene, jer takvo rešenje nije u interesu dugoročno uspešnog poslovanja ‘Petrohemije’ i ne izlazi u susret potrebi privlačenja specifičnog ekspertskog kadra koji je potreban HIP ‘Petrohemiji’ u ovom trenutku – objasnili su u NIS-u i dodali da će i nadalje zadržati konstruktivan pristup u razgovorima i „nastaviti da doprinose pronalaženju rešenja koje će biti prihvatljivo za sve zainteresovane strane, imajući u vidu Ugovor o strateškom partnerstvu i trenutno poslovanje HIP ‘Petrohemije’”.

Ugovor o strateškom partnerstvu potpisan je u decembru 2021. godine i proces privatizacije HIP ‘Petrohemije’ je u toku. U NIS-u navode da je sprovođenje svih odredbi ovog Ugovora bilo prioritet za kompaniju u prethodnom periodu.

– Sa Republikom Srbijom je potpisan Aneks 3 Ugovora o strateškom partnerstvu prema kojem je rok za završetak procesa privatizacije produžen do 30. juna ove godine – rečeno je u NIS-u.

Na pitanje kakvo je trenutno stanje na tržištu petrohemijskih proizvoda, u NIS-u navode da je trenutni odnos cena sirovina za „Petrohemiju“ i cena petrohemijskih proizvoda veoma nepovoljan na tržištu i tu HIP „Petrohemija“ nije nikakav izuzetak.

– Reč je o globalnim kretanjima koja su se prenela i na naš region i poslovanje HIP ‘Petrohemije’. Kratkoročne prognoze su takve da se ne očekuje brza izmena ovih kretanja što značajno utiče na poslovanje HIP Petrohemije i finansijski rezultat koji ova kompanija ostvaruje – naveli su u NIS-u.

Z.St.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.