GRADI SE PRUGA OD PANČEVA DO RUMUNIJE: Uskoro vozovi od našeg grada, preko Vršca, do susedne zemlje

10:24

13.06.2023

Podeli vest:

Pritscren/YT
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javni konkurs za izradu dokumentacije za rekonstrukciju železnice od Pančeva, preko Vršca, do granice s Rumunijom, javljaju prestonički mediji. Kao što je poznato, Srbija je dobila kredit od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 51 miliona evra i od Francuske agencije za razvoj (AFD), takođe u iznosu od 51 miliona evra, na ime troškova sektora železnica Srbije.
Deo tih sredstava biće iskorišćen za plaćanje konsultantskih usluga za izradu prostornog plana, studije izvodljivosti sa idejnim projektom i studije o proceni uticaja na životnu sredinu za rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge „Pančevo glavna” – Vršac – granica s Rumunijom. Ova deonica je duga oko 80 kilometara i deo je železničkog koridora Beograd – državna granica, koji se, kako se u ovom dokumentu navodi, smatra jednim od najznačajnijih u Evropi.
Predviđeno je da ovaj veliki posao u vezi sa železnicom obuhvati rekonstrukciju i modernizaciju pruge od početka skretnice u glavnoj stanici u Pančevu do državne granice, uključujući i unapređenje elemenata za najvišu ekonomski opravdanu brzinu i dozvoljeno osovinsko opterećenje na železničkoj pruzi. U zavisnosti od zaključaka analize, razmatraće se i eventualna gradnja drugog koloseka, s obzirom na to da je sada reč o jednokolosečnoj pruzi. Ugovor se zaključuje na 27 meseci, a najkasnije do 31. decembra 2026, što je datum završetka projekta.
Nedavno je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio da će Srbija raditi na rekonstrukciji dveju regionalnih pruga, koje će mnogo značiti građanima Srbije i Rumunije, a u pitanju su pruga Pančevo – Vršac – rumunska granica i Pančevo – Zrenjanin – Kikinda – rumunska granica. Vesić je naveo da bi bilo važno ponovno uspostavljanje voza između Srbije i Rumunije, ukinutog zbog neslaganja oko dugova, i predložio osnivanje radne grupe nadležnih ministarstava dveju zemalja, koja bi započela i pratila realizaciju zajedničkih projekata, a za šta bi finansijska pomoć mogla da se zatraži i od Evropske unije. Ministar je naglasio da Srbija želi da reši taj problem i da se ponovo uspostavi voz između naše zemlje i Rumunije.
Ministar Vesić je krajem januara u Briselu razgovarao sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i nakon tog sastanka istakao je da će Evropska unija pomoći Srbiji u projektu rekonstrukcije 588 kilometara regionalnih pruga.
(Pančevac)

Komentar

  1. Stara kuka каже:

    Hvala Bogu!

    0
    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.