PEKAR MILOJE OD TESTA NAPRAVIO HRAM SVETOG SAVE, A SADA PLANIRA I PANČEVAČKU CRKVU SA DVA TORNJA Pančevac dobio priznanje od Unije pekara!

16:16

08.09.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Pekar Miloje Marjanović iz Pančeva postao poznat kada je od testa pre nekoliko godina napravio maketu Hrama Svetog Save. Tada je kao priznanje za svoj dugogodišnji rad dobio i majstorsko pismo od Unije pekara. Danas je u penziji i planira da napravi i maketu pančevačke crkve sa dva tornja.

Dobro poznat stih ,,pekar, lekar, apotekar,, nije se dovodio u pitanje kod našeg sugrađanina Miloja Marjanovića, koji je više od 40 godina radio u pančevačkoj pekari. Osim što je svoj radni vek proveo praveći hleb i specijalitete od testa, javnost ga je upoznala kada je napravio maketu Hrama Svetog Save. Ističe da ga je pravio 5 dana, da je imao i pomoćnika, a da mu je komšija inženjer uradio dimenzije za maketu. Tu je bio i specijalan recept.

– Jedan specifični zames, dobio sam recpt od prijatelja iz Beograda, iz Češke je nabavio recept. To se mesi sa šerbetom, samo bršno i šerbet i dodaju se boje. To kada se zamesi bude tako tvrdo da možeš sa brusilicom da sečeš. Zato je taj hram i opstao tako dugo, objašnjava Marjanović.

Na ideju da radi maketu Hrama Svetog Save došao je posle predstavljanje makete Gračanice u Beogradu.

– Radili smo Gračanicu na velikoj česnici, a onda su me iz beograda pitali šta bismo mogli da radimo sledeće godine. Pošto se Hram završavao te goidne, ja sam imao želju da to napravim, ističe naš sugrađanin.

Za svoj dugogodišnji rad i vešte ruke dobio je i priznanje od Unije pekara koja mu je dodelila Majstorsko pismo, priznaje koju se uručuje samo izuzetnim zanatlijama.

– Ja sam bio veoma srećan, ja svoj posao jako volim iako je to veoma težak posao, radi se noću, velike toplote. Kada sam dobio to priznanje, majstorsko pismo kao najbolji pekar, ja sam bio toliko srećan da ja to vama ne mogu da opišem, priseća se Miloje Marjanović.

Iako je već nekoliko godina u penziji, želja mu je da napravi i maketu Preobraženskog hram u Pančevu. Nada se da će mu u susret izaći i kolega iz Pekare, jer mu za ovakav posao trabaju posebni uslovi. A nastaviće i da se takmiči.

(Pančevac)

PRUŽANJE PRVE POMOĆI NE POZNAJE STAROSNE GRANICE: Veliki broj Pančevaca prisustvovao javnom času Crvenog krsta FOTO

FEJZBUK INICIJATIVA, PANČEVKA ZOVE: Hajde sami da uredimo DUDARU! Spasimo Goranski park od propadanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.