RASPISANI POKRAJINSKI IZBORI: Raspuštena Skupština Vojvodine

19:07

16.11.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTV

Predsednik Skupštine Vojvodine Momo Čolaković raspisao je pokrajinske izbore za 17. decembar. Prethodno su pokrajinski poslanici usvojili s odluku o raspuštanju pokrajinskog parlamenta.

Predsednik pokraijnskog parlamenta Momo Čolaković je zahvalio poslanicima za rad u mandatu koji je trajao od 31. jula 2020. godine do današnjeg dana.

Poslanik Poslaničke grupe Vojvođanski front – LSV Vojvođani Aleksandar Odžić najavio je da poslanici te grupe neće glasati za odluku o raspuštanju Skupstine AP Vojvodine, jer se radi o odluci većine da pokrajinske izbore „podvuku“ pod republičke izbore.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica rekao je da se od maja održavaju protesti i postoje zahtevi za odražavanje republičkih izbora i izbora za grad Beograd.

Mi smo na teritoriji Vojvodine, prateći zahteve opozicije da je lokal drugačiji od republičkih vlasti, poštovali da se ne ide na lokalne izbore, rekao je Zobenica i podsetio da se prema rokovima pokrajinskog parlamenta, posle usvajanja budžeta, donosi i odluka o raspuštanju Skupštine i potom raspisuju izbori.

Idemo na izbore konsenzusom vlasti i opozicije da oni budu 17. decembra, rekao je Zobenica koji je konstatovao da je pokrajinski parlament izdržao skoro pun mandat bez ikakvih incidenata.

Poslanik Socijalističke partije Srbije u pokrajinskom parlamentu Boris Novaković rekao je da je odluka o raspuštanju parlamenta odgovor na zahtev dela opozicije.

Izbori su dobra prilika da se proveri volja građana i snaga političkih organizacija, ocenio je on.

U obrazloženju odluke, čiji su predlog potpisala 93 od 120 poslanika, navodi se da će izbori za poslanike Skupštine Srbije biti održani 17. decembra i da je celishodnije da tada budu održani i pokrajinski izbori, a ne 2024. godine.

Redovni pokrajinski izbori trebalo bi da budu održani 2024. godine, odnosno imajući u vidu da je sadašnji saziv konstituisan 31. jula 2020. godine, pa je rok za raspisivanje redovnih izbora 2. maj naredne godine.

Uzimajući u obzir da je kratak vremenski razmak od decembarskih izbora za narodne poslanike do redovnih izbora za poslanike u Skupštinu 2024, celishodnije je, prvenstveno sa finansijskog, ali i tehničkog aspekta održati izbore za poslanike Skupštine Vojvodine 17. decembra, navodi se u obrazloženju odluke.

IZBORI 2023 Proglašеna izborna lista „Alеksandar Vučić-Srbija nе smе da stanе“

(Pančevac/RTV)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.