BUDUĆI PENZIONERI, ZAHTEV TREBA PODNETI DO OVOG DATUMA Od sledeće godine se menjaju uslovi koji mogu da poremete penzionisanje

Da bi oni, koji ispunjavaju uslove, mogli da odu u penziju tokom ove godine, moraju da prekinu radni odnos najkasnije do subote 30. decembra i podnesu zahtev za penziju.

11:59

29.11.2023

Podeli vest:

Pixabay

Svi oni koji ispunjavaju uslove za penziju potrebno je da podnesu zahtev za penzionisanje do 1. januara sledeće godine, jer do tada važe trenutni uslovi za penzionisanje, a nakon toga na snagu stupaju novi propisi.

Da bi oni, koji ispunjavaju uslove, mogli da odu u penziju tokom ove godine, moraju da prekinu radni odnos najkasnije do subote 30. decembra i podnesu zahtev za penziju. Osim odlaska na šaltere ovaj zahtev možete ispuniti onlajn preko e-šaltera, 30. decembar je zvanično poslednji dan kada se može podneti zahtev za penziju kada ne stupaju novi propisi na snagu.

U narednih mesec dana pravo na penziju mogu da podnesu žene koje imaju 63,6 godina starosti i najmanje 15 godina radnog staža, u prevremenu starosnu penziju žene mogu sa 59,6 godina i 40 godina radnog staža. Muškarci u prevremenu starosnu penziju mogu da idu sa 60 godina života i 40 godina provedenih na poslu. Naredne godine starosna granica za odlazak žena u penziju se menja, žene će moći da idu još starije u penziju.

Od naredne godine uslovi za penzionisanje biće još stroži, starosna granica za žene biće produžena, od naredne godine u penziju će moći da idu sa 63,8 godina, što je dva meseca više nego što je trenutno slučaj, a za muškarce će ostati isti uslovi kao i do sada.

Evo kako da nađete potrebne obrasce za zahtev za penziju

Nadležnoj filijali potrebno je dostaviti zahtev za penziju, a uz to i svu prateću dokumentaciju. Obrazac za popunjavanje ovog zahteva može se dobiti i popuniti u bilo kojoj filijali fonda ili se može odštampati sa sajta Fonda PIO. Zahtev se može predati lično na šalteru, a zakonski rok za dobijanje rešenja je 2 meseca.

Ako nisu utvrđeni svi podaci, a osiguranik ispunjava minimum uslova za penziju, može da dobije rešenje o privremenoj penziji. Ukoliko se desi da u roku od 3 godine ne budu utvrđeni svi uslovi, iznos penzije utvrđen privremenim rešenjem postaje konačan.

(Pančevac/Blic)

SUTRA ISPLATA POMOĆI PENZIONERIMA OD PO 20.000 DINARA Evo koje još grupe građana će dobiti ovu pomoć

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.