SVEČANI PRIJEM U VRŠCU NA DAN VELIKOG UJEDINJENJA RUMUNA Bala: Rumunija je pravi prijatelj i pouzdan partner Srbiji

13:20

30.11.2023

Podeli vest:

Printscreen/TV Pančevo

Na svečanom prijemu Konzulata Rumunije u Srbiji, među više stotina gostiju iz sveta privrede, obrazovanja, zdravstva i kulture, prisustvovali su i predstavnici Nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice u Srbiji, Rumunske pravoslavne crkve kao i lokalne samouprave. Prisutne goste, najpre je pozdravio gospodin Daniel Bala, vršilac dužnosti šefa misije u generalnom konzulatu Rumunije u Vršcu.

„Istorijski događaj koji je doveo do postizanja “Velikog Ujedinjenja iz 1918” obeležava se među Rumunima širom sveta kao simbol volje rumunskog naroda. Veliko Ujedinjenje iz 1918. godine predstavlja volju rumunskog naroda koja se dokazuje kroz odlučnost i entuzijazam, čemu su doprineli izuzetne ličnosti i državnici. „Dan Državnosti Rumunije“ predstavlja više od obeležavanja istorijskog trenutka. To je simbol osnovnih težnji rumunskog naroda i političkog razvoja Rumunije kao nacionalne, unitarne i moderne države. U ovom kontekstu, želim da istaknem da je Rumunija, pravi prijatelj i pouzdan partner Srbiji, da aktivno podržava njene napore ka evropskoj integraciji, uključujući i spremnost da joj podeli i svoje lično iskustvo“, dodao je u svom pozdravu gospodin Daniel Bala.

Rumunski i Srpski narod povezuje zajednička granica, zajednička istorija, tradicija, kutura, muzika i religija, istakako je dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije.

– Sledeće, 2024. godine proslavićemo jubilej od 145 godina međunarodnog priznanja na Beogradskom kongresu 1878. godine. Podsetiću prisutne da su naše dve granice majke, Natalija u dinastiji Obrenović i Marija u porodici dinastije Karađorđević bile rumunskog porekla. Međusobna savezništva učinile su da dve zemlje ne ratuju nikada, a pripadnici dva naroda pomagala su jedni druge tokom burnih godina 20. veka. Naša generacija se komemorativno seća žrtava srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata.

 

Značaj rumunske nacionalne zajednice u graduVršcu je veoma veliki, a lokalna samouprava to dokazuje stalnim ulaganjima u aktivnosti i institucije koje su važne za život Rumuna. Grad Vršac i Južnobanatski okrug predstavljaju riznicu tradicije, kulture i jezika rumunskog naroda i već više od jednog veka su kolevka negovanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa, istakla je u svom obraćanju gradonačelnica grada Vršca Dragana Mitrović.

– I u narednom periodu nastavićemo sa ulaganjima u ustanove značajne za Rumunsku nacionalnu zajednicu, naročito u selima u kojima Rumuni pretežno žive, pružaćemo podršku u organizaciji raznih kulturnih, tradicionalnih i sportskih manifestacija i konstantno unapređivati obrazovanje na rumunskom jeziku. Grad Vršac je oduvek bio ponosan na raznolikosti koje su ukazane u njegovo postojanje, i učinićemo i u budućnosti da ostane primer zajedništva i suživota Rumunskog i Srpskog naroda.

Rumunija svoj Nacionalni praznik, Dan rumunskog ujedinjenja, slavi u znak sećanja na 1. decembar 1918. godine kada se Transilvanija ujedinila sa Kraljevinom Rumunijom, a Basarabija i Bukovina vraćene u njene granice. Prvi decembar je najvažniji dan za Rumuniju, jer je tada ostvareno nacionalno ujedinjenje zemlje koja je danas demokratska država, zaslužna članica evropske porodice sa funkcionalnom tržišnom ekonomijom.

(Pančevac/TV Pančevo)

 

TROFEJ BARA Karatisti Mateja Stepanov i Vanja Čekerevac okitili se medaljama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.