GRADSKA SLUŽBA Sa ovim mašinama BORIĆEMO SE protiv LEDA I SMETOVA

Najprioritetniji putevi su oni kojima saobraća gradsko autotransportno preduzeće, kao i oni što neposredno vode kako do gradskih, tako i do seoskih najvažnijih ustanova i institucija.

11:33

01.12.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

Redovna, sezonska zimska smotra opreme, mehanizacije i vozila za redovno održavanje ulica u gradu, kao i opštinskih puteva, održana je 27. novembra na parkingu nadležne gradske službe u pančevačkom naselju Topola. JP „Urbanizam”, preduzeće koje brine o tome da tokom najhladnijeg godišnjeg doba putevi i ulice u našem gradu i okolini budu prohodni, organizovalo je konferenciju za novinare tog dana.

Direktor JP-a „Urbanizam” Slave Bojadžievski rekao je da mu je drago da može da obavesti građanke i građane da i ove godine, kao i svih prethodnih, Grad spremno ulazi u sezonu snežnih padavina i zimskog održavanja puteva, pa je dodao:

– Radi se o 320 kilometara puteva koje održava Grad Pančevo. Javno preduzeće na čijem sam čelu vrši nadzor nad njihovim održavanjem, a firme izabrane posle javne nabavke koje to na terenu rade spremne su za ovu zimu – sneg nas neće iznenaditi. Ima i dovoljno soli za posipanje, a mašine i ljudstvo su u pripravnosti.

Na osnovu toga šta se prvenstveno čisti, postoje dva nivoa prioriteta puteva.

– Najprioritetniji putevi su oni kojima saobraća gradsko autotransportno preduzeće, kao i oni što neposredno vode kako do gradskih, tako i do seoskih najvažnijih ustanova i institucija. Ovde pre svega mislim na Opštu bolnicu, Hitnu pomoć, domove zdravlja i ambulante. Kada smo sigurni da su ti putevi prohodni, prelazimo na one drugog prioriteta. Kod većih padavina se trudimo da obezbedimo najpre prohodnost saobraćaja, a zatim idemo ka tome, što se kaže žargonski, „da putevi budu crni” – slikovit je bio Bojadžievski.

Tu su i četiri stepena pripravnosti. Najniži je sada, kada je sneg u najavi, ali ga još uvek nema, pa su četiri kamiona spremna da izađu na teren, a u četvrtom stepenu, pošto se sve zabeli, čak jedanaest kamiona stoji na raspolaganju za intervencije.

– Bitno je objasniti građanima da je u trenutku kada imamo obilne padavine nemoguće da svi putevi odmah budu čisti. Važno je, zato, reći vozačima motornih vozila da moraju da prilagode brzinu kretanja uslovima na opštinskim i lokalnima putevima kako bi se izbegle saobraćajne nezgode: treba voditi računa o klizavom kolovozu i nanosima na njemu. Pažnja mora da se poveća, kako kad su u pitanju vozači, tako i kada se radi o pešacima – rekao je direktor JP-a „Urbanizam”.

Ima i različitih nadležnosti u vezi sa ovom problematikom. Bojadžievski objašnjava:
– U nadležnosti republičkog JP-a „Putevi Srbije” su državni putevi prvog i drugog reda ka Jabuci, Banatskom Novom Selu i Banatskom Brestovcu. Svi ostali putevi su u nadležnosti lokalne samouprave, tj. Grada Pančeva. Tako mi održavamo i čistimo puteve ka svim ostalim naseljenim mestima, kao i one rute između njih. Prethodnih godina zbog slabijih padavina nismo imali problema oko izvršavanja ovog zadatka, a ako ove godine bude bilo potrebe, spremni smo: imamo sve resurse. Očekujem da će naši najmlađi sugrađani ove godine biti obradovani snežnim padavinama, a isto tako znam da ćemo mi koji se brinemo o putevima znati da odgovorimo tom izazovu.

Kako je Bojadžievski zaključio, u „sukobu čoveka s prirodom priroda je uvek ta koja pobeđuje”, a na nama je da se u trenucima kada je to neophodno ponašamo na najbolji mogući način – da pazimo na sebe i sve ostale učesnike u saobraćaju. Služba koja vodi računa o pristupu saobraćajnicama, kao i njihovoj prohodnosti, kako je on rekao, biće na visini zadatka: o čistoći i bezbednosti puteva ne treba brinuti.

(Pančevac/S. Trajković)

Grad Pančevo

ZIMSKA KAMPANJA BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU POČINJE U DECEMBRU: Apel za oprez u saobraćaju i odgovorno ponašanje tokom hladnih meseci

 

ZIMSKA SLUŽBA SPREMNA Bojadžijevski: Četiri stepena pripravnosti! Obezbeđene su dovoljne količine soli i kamenog agregata!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.