ZIMSKA KAMPANJA BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU POČINJE U DECEMBRU: Apel za oprez u saobraćaju i odgovorno ponašanje tokom hladnih meseci

20:08

20.11.2023

Podeli vest:

Printscreen/Youtube

Posle uspešno realizovane letnje kampanje bezbednosti u saobraćaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbednost saobraćaja i „Putevi Srbije“ organizuju u decembru zimsku kampanju. Cilj je da se svim učesnicima u saobraćaju još jednom istakne važnost poštovanja saobraćajnih pravila, da se posebno skrene pažnja na otežane zimske uslove vožnje, ali i da se pred praznike i slave vodi računa o konzumiranju alkohola.

Kiša i sneg na asfaltu i smanjena vidljivost zahtevaju dodatni oprez svih učesnika u saobraćaju. Zato je važno i u zimskom periodu godine podsetiti vozače da obavezno koriste pojas, smanje brzinu i posebno obrate pažnju na pešake. Sve to će biti u okviru zimske kampanje koja će biti organizovana posle uspešno sprovedene letnje kampanje bezbednsti u saobraćaju.

„Pokrećemo jednu zimsku kampanju koja upravo ima za cilj da skrene pažnju svim učesnicima u saobraćaju na rizike u toku zimske sezone. Da li su to uslovi smanjene vidljivosti, da li su to padavine, da li su to klizavi kolovozi, da li su to dani slavlja u kojima se više konzumira alkohol, to jeste sve zimska sezona u decembru, januaru i februaru mesecu i posebne aktivnosti i kampanje ćemo opredeliti koje će objedinjavati sve poruke vezane za bezbedno učestvovanje u saobraćaju u zimskoj sezoni“, rekao je Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i ove kao i svake godine preduzima pojačane aktivnosti u vreme slava i pred praznike.

„Ove godine od 11. decembra krećemo u akciju „Zimska turistička sezona“ gde ćemo sa našim partnerima, pre svega sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, AMSS, „Putevima Srbije“, napraviti niz aktivnosti, kako preventivnih tako i represivnih, i MUP i svi njihovi pripadnici će biti maksimalno posvećeni poslovima da nam u doba slavlja na svim važnim i kritičnim deonicama kako bi smanjili stradanje u saobraćaju“, rekao je Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.

On je istakao da  je prošle godine otkriven istorijski broj saobraćajnih prekršaja.

„Milion i 352 hiljade saobraćajnih prekršaja smo prošle godine otkrili. Od toga je najviše bilo prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Iako je to prekršaj odnosno oblik ponašanja koji najviše dovodi do pogibije tj. stradanja u saobraćajnim nezgodama, i što se tiče poginulih, i što se tiče lakše i teže povređenih. Otrkili smo i značajan broj vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. To nam sve govori da i dalje imamo određen broj učesnika u saobraćaju koji još uvek nisu shvatili učešće i bezbednost u saobraćaju na dovoljno bitnom nivou. Mi smo ti koji ih trebamo iz sistema iskljičiti, ali moramo svi zajedno da promenimo stav i svest o učešću u saobraćaju“, rekao je Lakićević.

Da podsetimo, letnja kampanja bezbednosti u saobraćaju „Vozi odmoran“ trajala je dva i po meseca i dala je rezultate.  Tokom jula i avgusta ove godine zabeležen je najmanji broj stradalih, odnosno procenat smrtnosti u saobraćaju  smanjen je za 37 odsto.

(Pančevac/RTV Pančevo)

ED PANČEVO: Isključenja struje za utorak, 21. novembar

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.