ZELENA PIJACA: Dobra prodaja jelki sa busenom, cene od 1.500 do 5.000 dinara

13:22

21.12.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Nova godina bez jelke je nezamisliva. Ranijih godina kupovale su se prirodne jelke, dok plastične nisu bile u modi. Sa godinama se to promenilo i sada tek po neko ima pravu jelku u domu. Na Zelenoj pijaci ima jelki sa busenom koje su stigle iz Valjeva i dobro se prodaju.

U susret Novogodišnim praznicima kitimo jelku i želimo da dom ukrasimo što lepše. Sada je prava retkost kada u nečijem domu vidite okićenu pravu jelku sa busenom, a plastične su zavladale jer ne opadaju iglice, ali nemaju ni čar mirisa borovih iglica. Ipak, još uvek ima onih koji ne odustaju od tradicije i boriće kupuju na Zelenoj pijaci koji svake godine stižu iz Valjeva.

„Svake godine mi prodajaemo ovde na pijaci iz istog rasadnika, i odlične su. Imamo prave jelke sa gustim iglicama koje manje opadaju. Od veličine zavisi i cena, od 1.500 do 5.000 dinara“, kaže prodavac Zoran Tijanić.

Lepota jelke najraskošnija je u prirodi sa busenom, i u domu ima posebnu čar. Neki oklevaju da je kupe jer iglice brzo opadaju, ali ne mora da bude tako, naglašava Zoran koji se ceo život bavi ovim poslom.

„Ne sme da se stavi kod grejnog tela, mora da se orošava i pomalo zaliva, svakih 5-6 dana. Petnaest dana sme da je unutra, a nakon što praznici prođu onda da se iznese napolje i posadi, pod uslovom da je temperatura u plusu“, rekao je Tijanić.

Veruje se da ukoliko se dogodi dajee jelkin vrh slomljen, ona će uginuti, ali  prodavac ističe da to nije pravilo, jer novi vrh izraste. Važno je da posle Nove godine i uživanja u njenoj raskoši, kada je ukrasimo ukrasima i lampicama, ponovo je raskitimo i vratimo u prirodu, gde joj je i mesto.

(Pančevac)

Grad Pančevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.