POGLEDAJTE KAKO SU PANČEVCI PROVELI BADNJI DAN

Ovako naši sugrađani obeležavaju jedan od najvećih praznika

16:33

07.01.2024

Podeli vest:

Radovan Đerić
default

Badnji dan obeležen je u svim delovima Pančeva, dok se badnjak palio na više lokacija u gradu, a naši sugrađani su uživali u tradiciji i običajima našeg naroda za jedan od dva najvća hrišćanska praznika.

– Badnji dan je uglavnom u krugu familije, na relaciji Pančevo – Ivanovo, gde imam vikendicu, tu imam kontakt sa prirodom non-stop. Na trpezi će biti nešto dijetalnija hrana jer je Badnje veče, kao što je riba, a za sutra je spremljena jagnjetina, kaže jedan od vernika koji je prisustvovao paljenju badnjaka kod Veslačkog kluba Tamiš.

– Godinama već tradicionalno dolazim u veslački klub na paljenje badnjaka, tu je ekipa iz veslačkog kluba, društvo iz Šajke. Ovo je fenomenalna tradicija, koja okuplja ljude i po sportskim interesovanjima. Jedina godina kad je možda bilo manje ljudi je ona kada je bila korona, al’ opet smo  svi došli. Ovde dolaze i naši prijatelji iz Nemačke i celog sveta, ističe naša sugrađanka.

Goran Brijanov od svoje sedme godine jaše i Badnji dan i Božić proslavlja sa  konjima, koji tradicionalno prodefiluju kroz krad sa badnjakom, koji se na kraju pali kod hrama Preobraženja Gospodnjeg.

Ovako je izgledalo paljenje badnjaka ispre crkve Uspenja Presvete Bogorodice, kome je prisustvovao i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

(Pančevac)

FOTO PRIČA: Konjanici s badnjakom prošli kroz Pančevo

PALJENJEM BADNJAKA OBELEŽENO BADNJE VEČE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.