POVEĆANJE PENZIJA I U REPUBLICI SRPSKOJ Isplata u februaru, usklađivanje i najnižih penzija

12:43

24.01.2024

Podeli vest:

pexels-andrea-piacquadio

Početkom februara u Republici Srpskoj počinje isplata penzija uvećanih za 9,2 odsto, kazao je Mladen Milić, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

„Ovo je 22. redovno usklađivanje penzija, i treba reći da smo ih imali najčešće na prostoru bivše Јugoslavije. Republika Srpska vrši usklađivanje odmah od januarske penzije, a druge zemlje u okruženju uglavnom to rade tokom godine – naglasio je Milić.

Uvećanu penziju za 9,2 odsto u Srpskoj očekuje 283.000 korisnika.

„Vlada Republike Srpske će na sutrašnjoj sednici doneti odluku o usklađivanju najniže penzije. Ona bi za 15 godina radnog staža trebala iznositi 300 kovertibilnih maraka (oko 150 evra), dok za 40 godina staža one neće biti manja od 600 KM (300 evra), dodao je Milić.

Ipak, bez obzira na redovna usklađivanja, prosečna penzija u Srpskoj je jedna od manjih u regionu, a Milić naglašava da ima nekoliko razloga za to.

– Imamo svega osam odsto korisinika prava, koji imaju efektivno 40 godina radnog staža, i u toj činjenici treba tražiti zašto su penzije u proseku takve kakve jesu – zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.