ONO ŠTO BIH DAO UNUCIMA DA JEDU, TO I PRODAJEM Organski spanać kod domaćina Milojevića stigao na berbu

11:17

31.01.2024

Podeli vest:

RINA

Čačak – Tri genenaracije Milojevića ovih dana imaju pune ruke posla. Spanać posejan u prvoj polovini oktobra stigao je za seču i već se naveliko ovo povrće distribuira do domaćih kupaca. Spanać seju parcijalno, u više plastenika i na površini većoj od 20 ari. Ovo povrće samo sebi je osiguralo plasman jer se ne prska, ne tretira hemikalijama i kao organsko samo sebi je pronašlo mesto na tržištu.

„Uvek se vodim parolom da proizvodim kvalitetno i samo ono što bi pre svega dao svojoj deci i unucima da jedu. Sa druge strane, ovakva, organska proizvodnja sa sortom dolfi postiže količinu od dva do dva ipo kilogram po jednom kvadratnom metru. Nemamo rashoda, osim troškova semena koji se kreću od osam do deset hiljada dinara “, kaže za RINU Miroslav Milojević.

Proizvodnjom tri povrtarske kulture do profitabilnosti

Distribucija spanaća iz plastenika Milojevića završava se za nešto više od mesec dana i već naveliko teku pripreme zemljišta za setvu krompira. Mladi krompir već će u prvim danima maja biti spreman za domaće tržište, a nakon krtole, sledi setva mlade paprike, ajvaruše. U Milojevićima važi pravilo “ nema hleba bez motike“, pa su tri generacije uključene u povrtarsku proizvodnju, ne samo u plastenicima, već i na otvorenom gde se spremaju parcele za setvu luka.
Najmlađim Milojevićima, unucima Andriji i Eleni povrtarstvo nije strano, jer se od malih nogu uče da samo radom mogu postići uspeh i zadovoljstvo da zimuju na planini i letuju na moru.

“ Ne nosim ja samo gajbice, već radim ravnopravno sa dedom. Idem u školu, završim obaveze i odmah izlazim napolje . Sada je sezona vađenja spanaća i nemamo puno vremena jer ne sme da preraste. Ujedno kada taj deo završim,selim se u susedni plastenik i počinjem setvu krompira“, kaže Andrija Milojević.

Podrška svima je Slobodanka Milojević, ujedno i stub porodice . Ova supruga, majka i baka postiže sve, od obaveza u kući, pomoći dece oko škole do održavanja kompletnog imanja.

Dok sa jedne strane tajna uspešnog povrtarstva leži u odabiru tri kulture koje će se smenjivati i na tržištu pojaviti kada je najveća potražnja, Milojevići smatraju da je kvalitet onoga što proizvedu na plodnoj moravskoj zemlji presudan za profitabilnost povrtarske proizvodnje, kao i složna porodica koja zajedničkim radom postiže rezultate.

(Pančevac/RINA)

ZAVRŠILA JE TRI FAKULTETA I VRATILA SE NA SELO: „Bila sam preškolovana, što je bilo poražavajuće za mene“

ŽIVA LEGENDA BEOGRADA: Mujo je jedan od poslednjih čistača cipela, od pošetnog posla se skućio i odškolovao decu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.