MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Za subvencionisane poljoprivredne kredite 1,2 milijarde dinara

14:13

21.02.2024

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine subvencioniše najpovoljnije kredite za poljoprivredne proizvođače za šta je u budžetu opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva je 15. oktobar, objavilo je danas resorno ministarstvo.

Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica, odnosno zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova, mikro i mala pravna lica.

Fizička lica i preduzetnici mogu ostvariti pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do šest miliona dinara, a pravno lice pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 18 miliona dinara.

Fiksna kamatna stopa je 3 odsto na godišnjem nivou, odnosno 1 odsto za fizička lica sa prebivalištem na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, za žene, za one koji ove godine navršavaju najviše 40 godina života, a na kredite za nabavku đubriva ne plaća se kamata.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je ovaj vid finansiranja namenjen investicionim ulaganjima u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, za nabavku životinja, razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, investiciona ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, kao i za nabavku hrane za životinje.

Pojedine banke sa kojima je ministarstvo završilo postupak potpisivanja ugovora, već su počele sa prijemom zahteva i isplaćivanjem prvih kredita poljoprivrednicima.

(Pančevac/RTV/Tanjug)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.