Tužilaštvo: Nikola Petrović nije krivično odgovoran za udes na Dedinju

13:40

04.03.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je da u udesu koji se dogodio marta prošle godine u kome je učestvovao osumnjičeni Nikola Petrović nema elemenata krivične odgovornosti.

Postupajući po krivičnoj prijavi saobraćajne policije protiv Nikole Petrovića, u saopštenju se ističe da je Tužilaštvo u postupuku dokazivanja utvrdilo da povređene osobe u udesu nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu, kao i da je na vozilu kojim je upravljala oštećena prouzrokovana imovinska šteta koja ne prelazi iznos od 200.000 dinara.

„Iz tih razloga se u radnjama osumnjičenog Petrovića ne stiču se bitna obeležja krivičnog dela Ugrožavanje javnog saobraćaja član 289. Krivičnog zakonika, već bitna obeležja prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te je Prekršajnom sudu u Beogradu podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Petrovića“, ističe se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Tužilaštvo naglašava da je preduzelo sve neophodne dokazne radnje pre donošenja odluke.

Navodi se da je Petrović saslušan u svojstvu osumnjičenog, ispitani su svedoci-oštećeni, zatim je urađeno neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, kao i sudsko-medicinsko veštačenje telesnih povreda oštećenih.

Napominje se da u svojoj odbrani osumnjičeni nije sporio da je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, ali je rekao da sumnja u rad kočionog sistema na njegovom vozilu kao i u testiranje na psihoaktivne supstance.

Tužilaštvo dodaje da je Petrović kao potvrdu svoje odbrane priložio i mišljenje ovlašćenog servisera za svoje vozilo u vezi sa kočionim sistemom za taj tip vozila.

„Iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da se alkoholemija najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila, što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi shodno članu 187 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te da je kritičnom prilikom alkohol bio u fazi resorpcije“, navodi Tužilaštvo.

Ukazuje se na to da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi.

Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje.

„Iz nalaza i mišljenja lekara u vezi sa telesnim povredama proizilazi da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu“, zaključuje se u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Nikola Petrović, poznat kao nekadašnji direktor Javnog preduzeća „Elektromreže Srbije“, učestvovao je u saobraćajnoj nezgodi na Dedinju, a tom prilikom su povređene dve osobe.

Petrović je, prema pisanju beogradskih medija, 6. marta prošle godine upravljao vozilom marke „mercedes meklaren“, kada se zabio u ogradu u Užičkoj ulici. Tom prilikom oborio je tri stuba i udario u „opel korsu“.

(Pančevac/RTS)

VERNICI SLAVE SVETOG LAVA KATANSKOG: Plamenom odnosi sve BOLESTI I NESREĆE, ali se danas posebno pazite JEDNE STVARI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.