NA DAN UBISTVA ZORANA ĐINĐIĆA RTS OTKRIO Evo kada ćemo gledati seriju Sablja

08:05

13.03.2024

Podeli vest:

RTV Promo

Srpska serija „Sablja”, nastala po ideji Radio-televizije Srbije, takmičiće se u kategoriji dugog formata na Kanskom festivalu serija (Canneserie), objavili su danas organizatori tog najprestižnijeg svetskog festivala.

Zanimljivo je da ova informacija stiže baš na dan u kojem se obeležava 21 godina od ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, o kojem ova serija i progovara, a koja je trebalo da bude premijerno prikazana krajem februara na Radio-televiziji Srbije.

Iako je serija „Sablja” pompezno najavljena, a onda i premijerno prikazane njene prve dve epizode pred autorskom i glumačkom ekipom, kao i predstavnicima medija, njena televizijska premijera nenadano je tada otkazana.

Premda je sve bilo spremno da se prva epizoda serije, koja nas vraća u ne tako davnu prošlost i pokušava da istraži događaje koji su pratili ubistvo premijera Zorana Đinđića i objašnjava ulogu Zemunskog klana i Jedinice za specijalne operacije u ovom atentatu, nađe pred gledalištem 24. februara na prvom programu Radio-televizije Srbije, to se ipak nije dogodilo. Sa RTS-a su tada saopštili da je ovaj politički triler o atentatu srpskog premijera izazvao veliku pažnju kako domaće, tako i svetske javnosti, između ostalog i, kako su javili, interesovanje televizijskih kuća i filmskih distributera.

„Uz zainteresovanost evropskih Javnih servisa za emitovanje serije – stigao je još jedan poziv koji sanjaju filmski autori širom sveta. Jedan od najprestižnijih festivala filmskih i serijskih sadržaja razmatra mogućnost da „Sablju“ i priču koja je te 2003. godine potresla Srbiju, ali i čitavu svetsku javnost, uvrsti u svoj program. Zato, poštujući pravila evropske i svetske filmske industrije, a u cilju promocije domaće kinematografije u svetu, serija „Sablja“ na RTS-u biće emitovana u novom terminu o čemu ćemo blagovremeno obavestiti gledaoce”, naveli su tada u saopštenju za medije iz Javnog servisa Srbije.

Sada je poznat pravi razlog otkazivanja. Naime, „Sablja” je jedna od osam serija iz celog sveta koje su odabrane za ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju festivala koji se u Kanu održava od 5. do 10. aprila. Serija će imati svoju svetsku premijeru 8. aprila 2024. u Velikoj dvorani „Limijer” uz prisustvo glumačke i autorske ekipe, a nakon prikazivanja na letnjim festivalima, naći će se i pred gledaocima Radio-televizije Srbije.

Podsetimo, glavne uloge u seriji tumače Dragan Mićanović, Milica Gojković, Ljubomir Bandović i mladi Lazar Tasić. Reditelji serije su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a scenaristi Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković. Produkciju serije, za koju je ideju dao RTS, potpisuju Radio-televizija Srbije i „This and That Productions “.

Serija, inače, kroz osam epizoda, osim bivšeg premijera Srbije, prati i likove političara, kriminalaca, pripadnika paravojnih jedinica ali i fiktivne junake – mladu i ambicioznu televizijsku novinarku Danicu Mandić, policijskog inspektora Borisa Rakića angažovanog u istrazi i sitnog kriminalca unutar zemunskog klana Uroša Ristića, čija uloga u ovoj priči postaje sve složenija. Paralelno sa pripremama, samim činom atentata i bekstvom „zemunaca”, Danica i Boris, svako na svoj način, pokušavaju da dođu do odgovora na ključno pitanje: ko zaista stoji iza atentata na premijera.

(Pančevac/RTS/Dnevnik/V. B.)

21 GODINA OD UBISTVA PREMIJERA ZORANA ĐINĐIĆA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.