SA TOLIKO LAKOĆE PESNIŠTVA Pesnik Nenad Jovanović ovogodišnji dobitnik Disove nagrade

21:30

14.03.2024

Podeli vest:

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis

ČAČAK – Pesnik iz Beograda Nenad Jovanović (51) ovogodišnji je dobitnik Disove nagrade za poeziju, saopštila je danas Gradska biblioteka u Čačku koja dodeljuje tu nagradu.

Predsednik žirija pesnik Dragan Bošković rekao je na konferenciji za novinare u Gradskoj biblioteci da se Disova nagarda za 2024. godinu dodeljuje Jovanoviću za poeziju „koja je avangardna, a koja svoj modernistički duh gradi u u preispitivanju sopstvenog pevanja i mesta poezije u kulturnom kosmosu“.

On je istakao da je Jovanović „pesnik u najdubljem značenju tog pojma, a njegov pesnički opus samo je potvrda onog najboljeg poezije“.

„To nije poezija koja sebe gradi iz koherentnog unutrašnjeg kosmosa i poretka znakova, niti poezija koja nastaje iz neposrednog verističkog opita stvarnosti. Ona bi se mogla odrediti kao kulturološka poezija. I avangardna. Ali opet, udaljena od očekivanih radikalnih pesničkih avangardnih poetika i praksi – jer nije razdiruća, niti avangardno nihilistička – poezija Nenada Jovanovića svoj modernistički duh gradi u složenoj i na momente disperzivnoj igri, kao i u preispitivanju sopstvenog pevanja i mesta poezije i čoveka u kulturnom kosmosu. U kontekstu savremene srpske poezije, Nenad Jovanović je zacrtao sopstvenu „stranputicu“, pesnički autentičnu i dalekosežnu. Onoliko posebnu koliko je Disova poezija bila ispisivanje njegove autentične „stranputice“ u našem ranomodernističkom kontekstu. I isto toliko neponovljivu: kada pročitate tek nekoliko stihova, znate da je to Nenad Jovanović, kao što znate kada je to Dis. I, dodajmo, sa isto toliko lakoće u ispisivanju stihova, sa toliko lakoće pesništva – stoji još u obrazloženju žirija.

Nenad Jovanović je diplomirao filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a doktorirao je teatrologiju na Univerzitetu u Torontu gde danas živi i radi.

Objavio je 12 zbirki poezije, dve knjige priča, jedan roman i režirao više kratkih filmova za koje je napisao i scenarija.

Dobitnik je „Brankove nagrade“ i nagrada „Branko Miljković“, „Miloš Crnjanski“ i „Biljana Jovanović“.

Disova nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog dela, biće uručena Jovanoviću 31. maja u Čačku, na završnoj svečanosti pesničke manifestacije „Disovo proleće“, koju svake godine organizuje Gradska biblioteka u čast poezije Vladislava Petkovića Disa (1880-1917), pod pokroviteljstvom Grada.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.