ANA BRNABIĆ NOVA PREDSEDNICA NARODNE SKUPŠTINE

Za potpredsednike su izabrani Sandra Božić, Edin Đerlek, Marina Raguš, Jovan Janjić, Elvira Kovač i Snežana Paunović

19:05

20.03.2024

Podeli vest:

Printscreen/Instagram: anabrnabic

Poslanici Skupštine Srbije danas su na konstitutivnoj sednici izabrali predsednicu Narodne skupštine.

Završena sednica

– Ne razumem zašto lupaju o klupe, obzirom da nisu učestvovali u konsultacijama koje su trajale tri dana. Stekla sam utisak da nisu zainteresovani za mesta potpredsednika i radna tela. Trudiću se da predloge opozicije uvažim u najvećoj meri kada se poslanici odazovu konsultacijama – kazala je Brnabić.

Brnabić je zatim zaključila prvu sednicu Narodne skupštine u četrnaestom sazivu.

– Smatram da smo uradili važan posao za građane Republike Srbije. Sutra ću nastaviti sa radom i sazivaću na kolegijum predstavnike svih poslaničkih grupa.

Glasanje o povredi Poslovnika

Skupština je pristupila glasanju o povredi Poslovnika koju je predložio Miroslav Aleksić, a za koju je glasalo samo nekolicina poslanika. Zatim se pristupilo glasanju o povredi Poslovnika koju je predložio Marjan Rističević, ali je za ovo glasalo samo par poslanika.

Glasanje o ostalim predlozima

ih svima da ćemo kroz kon rešiti sve stvari. Ali kada se oni ne odazovu, skupština će u interesu svih građana Srbije doneti odluke – rekla je Brnabić.

Izbor članova i zamenika članova odbora skupštine

Peta tačka denvnog reda je izbor članova i zamenika članova odbora skupštine.

– Hvala vam što sada ne želite da zadržavate rad parlamenta – izjavila je predsednica ironično obzirom na neprestano lupanje o klupu od strane opozicije.

Za je glasalo 155 poslanika.

Imenovanje generalnog sekretara

Naredna tačka dnevnog reda bilo je imenovanje generalnog sekretara za kog je kandidovan Srđan Smiljanić. Za njega je glasalo 148 poslanika.

Izabrani potpredsednici skupštine

Za sve kandidate za potpredsednike glasalo je 155 poslanika. Nakon glasanja, usledio je aplauz većine u parlamentu spram buke koju prave opozicija.

Brnabić o neredu koji pravi opozicija: Da ste pokazali zrno ove energije na konsultacijama, lako bismo se dogovorili

– Nema razloga, zaista. Da bi građani Srbije razumeli zašto u ovom trenutku skupština izgleda ovako. Tri dana su trajale konsultacije za radna tela i izbor potpredsednika. Nijedna od ta tri dana se ovi poslanici nisu pojavili na konsultacijama. Svi predlozi koji su došli od strane opozcije koja je došla, mi smo prihvatili. Samo da ste pokazali mrvu poštovanja da se odazovete na konsultacije. Mogli smo da se dogovorimo civilizovano. Nažalost cilj im je da se pravi cirkus u skupštini. Da ste zrno energije pokazali na konsultacijama kao sad lako bismo se dogovorili – izjavila je Brnabić.

Opozicija „divlja“ po parlamentu prilikom glasanja za izbor potpredsednika

Prilikom glasanja o predlogu da se glasa javno za izbor potpredsednika, opozicija koja se vratila na sednicu, krenula je sa „divljanjem“.

– Da li ste bili zainteresovani za konsultacije i po pitanju predsednika i potpredsednika parlamenta? Ne. Pošto niste ni bili prisutni, ta tema je završena – rekla je predsednica skupštine.

Opozicija se novoj predsednici skupštine obratila uvredljivim rečima, a zatim su počeli da udaraju poslovnikom po poslaničkim klupama kako bi ometali rad sednice.

Ćuta je nakon toga bacio hrpu papira ka stolu predsednice Brnabić. U Skupštini su i pripadnici obezbeđenja.

Izbor potpredsednika

Brnabić se zahvalila na poverenju i počela da predsedava Narodnom skupštinom. Tom prilikom ona se obratila poslanicima iz opozicije.

– Niste se udostojili da budete prisutni tokom glasanja. Zaključujem pretres. Stavljam na glasanje predlog da Narodna skupština ima 6 potpredsednika. Mislim da u parlamentu trebaju biti dva potpredsednika iz opozicije.

Za kandidate potpredsednika kandidovani su: Sandra Božić, Edin Đerlek, Marina Raguš, Jovan Janjić, Elvira Kovač i Snežana Paunović.

Završeno glasanje – Ana Brnabić predsednik Narodne skupštine

Ana Brnabić proglašena je predsednicom Narodne skupštine. Za nju je glasalo 153 poslanika od 158 prisutnih poslanika.

(Pančevac/Novosti)

SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: Nastavlja se rasprava o izboru predsednika parlamenta

ZAVRŠENA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SNS Vučić saopštio kandidate za predsednika Narodne skupštine i gradonačelnika Beograda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.