ONI SU BUDUĆNOST SRBIJE: Mladi inovatori iz Čačka oduševili Moskvu, evo šta su napravili

13:25

01.04.2024

Podeli vest:

RINA

ČAČAK – Da Srbija nema razloga za brigu kada su u pitanju inovacije, pokazuje i grupa mladih Čačana koja je oduševila svet svojim izumima. Bivši učenici Tehničke škole Salonu Inovacija u Moskvi, predstavili su svoj projekat „Pametna kuća” svetu, osvajajući pažnju i poštovanje mnogih.

„Na salonu u Moskvi učestvovalo je više od 20 zemalja, gde je predstavljeno više od 200 projekata iz raznih oblasti industrije i nauke. Sa nama je bila naša mentorka Olga Dukić i deo tima Luka Stojanović, Dragan Parezanović i Jelena Paunović“, rekla je Tijana Lazović za RINU.

Veljko Jerotijević je, takođe deo ovog zlatnog tima mentorke Olge Dukić koji je sa ponosom istakao osvojene nagrade.

„Osvojili smo zlatu medalju za izvanredan uspeh na Salonu inovacija, zlatnu medalju za najbolju inovaciju od Internacionalne federacije inovatora i specijalnu nagradu na Salonu za najbolju ideju u kategoriji mladih“, rekao je Veljko.

To nije kraj njihove priče – osim što su demonstrirali svoje već ostvarene uspehe, ovi briljantni umovi predstavili su i svoj najnoviji projekat: edukativnog robota koji obećava revoluciju u učenju.

„Edukativni robot je naš najnoviji projekat, nazvali smo ga ‘Prizma-bot’ po uzoru na školu naše razredne i mentorke u kojoj smo ceo ovaj projekat i započeli. U pitanju je prvi srpski edukativni robot i mi sa svim našim iskustvom pokušavamo da na najbolji način deci približimo osnovna znanja iz oblasti programiranja, elektronike i elektrotehnike, da ih zainteresujemo za to i da mogu da razviju konkretan projekat i steknu praktična znanja“, zaključio je Luka Bujošević.

Put ovih mladih i briljantnih umova iz Čačka nije bio lak, ali njihova upornost, talenat i predanost doneli su im zaslužene nagrade. Ovi mladi inovatori ne samo da su osvetlali obraz Srbije svojim dostignućima, već su i samom gradu Čačku podarili razlog za ponos.

(Pančevac/RINA)

KO JEDN0M OVDE KROČI, VRAĆA SE PONOVO

DRAMA NA PROKLETIJAMA TRAJALA ČITAVU NOĆ: Holanđani se izgubili na surovoj planini, spasioci ih jedva pronašli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.