Bajatović: Od prvog maja gas za privredu biće jeftiniji 15 odsto

18:00

18.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je za RTS da su se stvorili uslovi da gas pojeftini za industrijske potrebe, ili za one koje su na slobodnom tržištu. Pojeftinjenje će, kako je rekao, od maja biti 15 odsto, dodajući da će se to osetiti na junskoj fakturi. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na gas.

Dušan Bajatović je u razgovoru za RTS rekao da su bile velike rasprave unutar Vlade Republike Srbije, u Ministarstvu energetike i pre svega u Ministarstvu finansija.

„Dosta dugo smo vodili tu socijalnu politiku, svi znate da je to koštalo više od milijardu dolara, time smo zaštitili kupce, privredu, radna mesta i sve ostalo. I sad smo doneli odluku da od 1. maja više nema subvencionisanja gasa od Vlade Republike Srbije ili kreditnih zaduženja ‘Srbijagasa’, biće realna cena“, rekao je Bajatović.

Dodaje da nam na ruku ide to što neće biti dodatnih količina, koje su bile skuplje od dugoročnog ugovora o kojem su se dogovorili ruski i srpski predsednik, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić.

„Prema tome, stvorili su se uslovi da gas pojeftini za industrijske potrebe, ili one koje su na slobodnom tržištu. Zainteresovani privrednici mogu da smatraju da će to pojeftinjenje od maja biti 15 odsto“, rekao je Bajatović dodajući da će se to osetiti na junskoj fakturi.

Neizvesnost diže cenu nafte
Direktor „Srbijagasa“ rekao je da su cene na berzi poslednjih dana porasle 25 odsto.

“Rat u Gazi, rat Izraela, moguće i Irana i Izraela i rat između Rusije i Ukrajine, možemo to nazvati i ratom NATO-a i Rusije, sve to podiže nivo neizvesnosti. Dakle, nema sad nekog posebnog podizanja proizvodnje gasa i proizvodnje nafte, jednostavno raste neizvesnost, samim time rastu i cene”, rekao je Bajatović.

Navodi i da činjenica da su evropska skladišta puna 61 odsto ne znači ništa jer, kako kaže, tržište ne može da se snabdeva s tim.

“Fjučersi početkom godine su bili na 380 dolara za 1.000 kubnih metara ili 38 dolara za jedan megavat, tako da ja očekujem da će se to vratiti u taj rejon najmanje”, rekao je Bajatović.

Srbija zaštićena zahvaljujući ugovoru sa „Gaspromom“
Napominje da je nafta sad praktično 92 dolara za barel, a da će već ovog jutra izaći na 95.

“Prognoze nisu preterano optimistične, mi smo relativno bezbedni, zato što imamo taj ugovor sa ruskim ‘Gaspromom’ i to funkcioniše za sada preko Turskog toka i Balkanskog toka, imamo minimum te dve milijarde godišnje”, rekao je direktor „Srbijagasa“.

Naš prioritet će biti, dodaje, da se dogovorimo i dalje o dodatnim količinama.

“Mislim da taj pravac neće biti ugrožen ni u narednoj ni onoj sledećoj godini. Videćemo šta će biti kada EU 2027. kaže da više ne sme biti i ruskog gasa u Evropi”, naveo je Bajatović.

Do kraja godine 70.000 domaćinstava želi priključak za gas
Prioritet zemlje jeste gasifikacija privrede, ali i domaćinstava. Od prošle godine na sistem je priključeno 25.000 ljudi, a sada treba da stigne i novih 12.500 priključaka.

„Dvadeset pet hiljada priključaka po 780 evra na tri godine u dinarima bez kamate, to podrazumeva da ‘Srbijagas’ sada ima finansijski teret od 20 miliona evra za dodatnih 780 puta 25.000“, objasnio je Bajatović.

Do kraja godine trebalo bi da 70.000 domaćinstava dobije priključak na gas.

Samo tri potrošača u daljinskim sistemima duguju 100 miliona evra
Bajatović je gostujući na RTS-u rekao i da je naplata gasa u privredi 80 odsto, 60 odsto u distribuciji i 50 odsto u daljinskom sisemu grejanja.

“Ne možemo baš biti nešto prezadovoljni, ali to je tradicija na srpskom tržištu. Prošle godine ukupna naplata Srbijasa za 2023. godinu je bila 95,5 odsto. Samo tri potrošača u daljinskim sistemima, znači Energetika Kragujevac, Novosadske i Beogradske toplane, u ovom momentu duguju 12 milijardi dinara, to je 100 miliona evra. Ali Novi Sad i Beograd će to platiti, Energetika Kragujevac, recimo, nisam siguran da postoji potencijal da se to naplati”, naveo je direktor “Srbijagasa“.

(Pančevac/RTS)

PPU: Manje krivičnih dela i saobraćajki, više alkoholisanih vozača

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.