OD 25. APRILA DO 1. MAJA POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJA!  Belencan: Život je jedan i nema reprizu

09:03

22.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Pukovnik Zlatko Belencan iz Uprave saobraćajne policije najavio je da će saobraćajna policija u periodu od 25. aprila do 1. maja sprovesti mere pojačane kontrole saobraćaja, a 1. maja brzina će se meriti neprekidno, 24 sata, sa ciljem prevencije stradanja u saobraćaju.

Pošto radar izmeri brzinu i ona bude nepropisna, objasnio je Belencan za Tanjug, na adresu vlasnika vozila stići će poziv da se izjasni ko je upravljao vozilom u datom trenutku, a ukoliko vlasnik to ne učini snosiće zakonske posledice.

– U narednom periodu imamo dve aktivnosti – prvo nedelja prevencije stradanja u saobraćajnim nezgodama i međunarodna akcija koja će se sprovoditi od 25. aprila do 1. maja s tim da treba reći da će se 1. maja sprovesti taj maraton – brzina kretanja bez zaustavljanja, i radiće se 24 časa, što znači da će se maksimalno korisititi svi merni uređaji u ovom periodu – rekao je on.

Naglasio je da će se u navedenom periodu na svim putevima koristiti maksimalan broj radarskih uređaja, kako stacionarni na auto-putu, Koridorima 10 i 11, ručni, kao i oni koji se nalaze u presretačima. Belencan je rekao da je prosek smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama u Srbiji oko 500 na godišnjem nivou, ali da iako je to znatno manje nego na početku 21. veka, i dalje nisu zadovoljni.

– Postigli smo nivo smanjenja saobraćajnih nezgoda sa poginulima za 3,8 odsto na godišnjem nivou, ali naš plan je bio smanjenje od šest odsto. Kada govorimo o broju povređenih, 3.200 zadobilo je teške telesne povrede u saobraćajnim nezgodama, a čak 16.000 njih koji su lakše povređeni – rekao je on.

Na pitanje koliko je moguće da se sprovede jedan od ciljeva strategije koji predviđa da ni jedno dete ne pogine u saobraćaju, Belencan je rekao da je moguće – ali onda kada, kako je rekao „svi shvate da je život jedan i da nema reprizu“.

Kada govorimo o brzini, koja je sada prioritet, reč je o ubici broj jedan, rekao je Belencan. Prema njegodim rečima, brzina je dominantni uzrok za 30 odsto saobraćajnih nezgoda, a u 50 odsto razlog je za smrtni ishod.

– Prošle godine bilo je otkriveno 1.400.000 prekršaja, od toga više od pola miliona bilo je prekoračenje brzine – rekao je on.

Za predstojeće prvomajske praznike Belencan najavljuje kontrolu prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci kod vozača, i to na punktovima u blizini popularnih mesta za izlet.

– Prošle godine je čak 11.000 lica zadržano jer je upravljalo pod dejstvom alkohola, a od te brojke 3.000 njih su povratnici. Povodom prvomajskog uranka vršiće se kontrola i regulisanje saobraćaja, apelujemo da se ne blokiraju putevi, da se izaberu adekvatna mesta za parkiranje, alkohol i psihoaktne supstance su zabranjene za vozače – rekao je on.

Kada je reč o posebnim saobraćajnicama na kojima će se vršiti kontrola, Belencan kaže da su to Koridor 10 i 11, a da su policijske uprave širom Srbije i njihova odeljenja, kao i beogradska uprava saobraćajne policije napravili planove najfrekventnijih saobraćajnica.

– Recimo Obrenovački put, pa onda Zrenjaninski, Pančevački. Sve ono gde se ostvaruju veće brzine – rekao je on.

Belencan je još jednom pozvao građane da nastave da dostavljaju predloge na kojim deonicama su potrebni radari ili pojačana kontrola. Istakao je da su saobraćajni policajci partneri građana.

– Predlozi stižu, imali smo više od 400 mesta kontrole koje su građani predložili. Pozivamo građane ovom prilikom da putem mejla sugerišu mesto za kontrole, ne samo brzine kretanja, već parkiranja, nebezbednog i nepropisnog učestvovanja u saobraćaju. Ako negde svakodnevno veći broj pešaka pretrčava ulicu, hajde da to rešimo zajedno – možda je potreban pešački prelaz, semafor – rekao je on.

(Pančevac/K1info/Tanjug)

AMSS: Evo koliko čekaju teretna vozila na graničnim prelazima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.